Вујовић у Пироту: Квалитет воде и ваздуха у граничним оквирима

Вујовић1

Вујовић у Пироту: Квалитет воде и ваздуха у граничним оквирима

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовала је данашњој седници Кризног штаба у Пироту где је након превртања цистерне са амонијаком 26. децембра на територији ове општине и даље ванредна ситуација.

Вујовић2Подсећајући да је јуче захваљујући брзој реакцији Агенције за заштиту животне средине постављена мобилна станица за мерење квалитета ваздуха на којој је инсталиран и анализатор који показује концентрацију амонијака, Вујовић је рекла да Министарство заштите животне средине од почетка прати стање на терену.

Вујовић3„Оно што је пре свега важно за грађане Пирота и Беле Паланке је да је квалитет ваздуха, односно концентрација амонијака у оквиру граничних вредности. Такође, анализа квалитета воде у  Нишави је показала да је на једној од две локације са којих су узорци узети вода нешто лошијег квалитета. Квалитет воде се прати и током дана узеће се узорци још 4 пута како би се урадиле додатне анализе. Наши инспектори ће узорке земљишта узети када се уклоне вагони и када локација буде безбедна и приступачна, а јавност ћемо редовно обавештавати и о квалитету воде и ваздуха као и о свим добијеним резултатима и наравно, препорукама“, рекла је Вујовић наглашавајући да  блиско сарађује и има непрекидну комуникацију са другим министрима и релевантним институцијама јер Министарство на основу резултата даје препоруке Штабу за ванредне ситуације.

Вујовић је захвалила градоначелнику Пирота Владану Васићу и свим члановима Кризног штаба за правовремену реакцију и спречавање еколошке катастрофе изражавајући оптимизам да ће се ситуација брзо нормализовати.