Вујовић: У Београду од сутра крећу заједничке контроле републичких и градских инспектора

Вујовић: У Београду од сутра крећу заједничке контроле републичких и градских инспектора

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић најавила је данас да ће од понедељка, 1. новембра 2021. године, републички инспектори заштите животне средине кренути у координисан надзор, заједно са инспекцијом Града Београда, како би се уверили да привредни субјекти и установе на териротији Београда предузумају све прописане мере како не би долазило до прекорачења емисија загађујућих материја у ваздух.

- На захтев Министарства које водим, инспектори за заштиту животне средине Града Београда од сутра крећу у ванредну контролу на територији престонице,  а у тој акцији ће их подржати републички инспектори. Надзор ће се радити у градским топланама и установама које имају сопствене котларнице, а за које је надлежна локална самоуправа. Циљ нам је да заједничким ангажовањем појачамо контролу и осигурамо поштовање Закона о заштити ваздуха. Републички инспектори заштите животне средине су у протеклих месец дана обавили око 20 контрола у привредним субјектима и установама, а добра вест је да углавном нису утврђене веће неправилности – рекла је Вујовић.

Министарка је подсетила да су почетком године усвојене измене и допуне Уредбе о граничним вредностима емисија загађујућих материја у ваздух, којом су први пут обухваћени објекти чија делатност има утицај на аерозагађење.

- Будући да се раније велики број притужби грађана односио на мала постројења која су извор загађења, новом уредбом је контрола тих објеката у надлежности инспекције за заштиту животне средине. Обухваћена су и постројења за директно грејање, сушење или други начин обраде предмета и материјала, попут пећи за поновно загревање или за термичку обраду. У наредном периоду нас очекују појачане контроле, како бисмо и на тај начин допринели да се унапреди квалитет ваздуха – рекла је Вујовић.