Вујовић: Санација депоније у Богатићу завршена пре рока

Irena

Вујовић: Санација депоније у Богатићу завршена пре рока

Санација депоније у насељу Совљак урађена је по светским стандардима, а радови су завршени пре рока – изјавила је данас у Богатићу министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, након обиласка локације некадашњег сметлишта која ће бити претворена у зелену површину.

irena

- Изузетно сам задовољна што данас можемо да видимо резултате и што у Совљаку, уместо сметлишта које је годинама уназад било велики проблем мештанима, данас имамо чисту површину на којој је посејана трава. Наставићемо са оваквим пројектима и у наредном периоду, јер приоритет Владе и оно на чему инсистира и председник Србије јесте улагање у зелене пројекте. Спроводићемо капиталне зелене инвестиције, санираћемо депоније, градићемо регионалне центре широм Србије, јер то је све оно за шта смо оставили средства и за шта имамо системска решења – рекла је Вујовић.

irena

Министарка је истакла да су руководство општине Богатић и председник Милан Дамњановић депонију „Совљак“ кандидовали као један од проблема који највише смета грађанима, будући да се у близини налази око сто кућа, али и производња здраве хране.

- Решавањем овог проблема показали смо да када смо уједињени и када сарађујемо не постоји проблем који заједнички не можемо да решимо. Надам се да ћемо у перспективи, нарочито када је у питању заштита животне средине, наставити сви заједно да радимо – и Влада Србије и локална заједница и грађани. На председнику општине, његовом тиму и грађанима је да сачувају ову локацију, а на нама је да видимо шта је то што следеће можемо да урадимо за ову општину и овај округ – истакла је Вујовић.

mapa

Министарка је позвала грађане да еколошке проблеме у свом окружењу пријаве преко јединственог Еколошког информационог система и апликације gReact која увелико ради.

- Важно је да заједно подижемо свест о значају заштите животне средине. Ми смо добили преко 2.500 пријава грађана, а 70 одсто се односи на овакве локације где постоји проблем са чврстим отпадом. Због тога ћемо и ове године наставити да чистимо дивље депоније, да реконструишемо постојеће депоније и градимо нове како бисмо омогућили боље услове живота за свакога од нас – рекла је Вујовић.