Vujović: Sanacija deponije u Bogatiću završena pre roka

Irena

Vujović: Sanacija deponije u Bogatiću završena pre roka

Sanacija deponije u naselju Sovljak urađena je po svetskim standardima, a radovi su završeni pre roka – izjavila je danas u Bogatiću ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon obilaska lokacije nekadašnjeg smetlišta koja će biti pretvorena u zelenu površinu.

irena

- Izuzetno sam zadovoljna što danas možemo da vidimo rezultate i što u Sovljaku, umesto smetlišta koje je godinama unazad bilo veliki problem meštanima, danas imamo čistu površinu na kojoj je posejana trava. Nastavićemo sa ovakvim projektima i u narednom periodu, jer prioritet Vlade i ono na čemu insistira i predsednik Srbije jeste ulaganje u zelene projekte. Sprovodićemo kapitalne zelene investicije, saniraćemo deponije, gradićemo regionalne centre širom Srbije, jer to je sve ono za šta smo ostavili sredstva i za šta imamo sistemska rešenja – rekla je Vujović.

irena

Ministarka je istakla da su rukovodstvo opštine Bogatić i predsednik Milan Damnjanović deponiju „Sovljak“ kandidovali kao jedan od problema koji najviše smeta građanima, budući da se u blizini nalazi oko sto kuća, ali i proizvodnja zdrave hrane.

- Rešavanjem ovog problema pokazali smo da kada smo ujedinjeni i kada sarađujemo ne postoji problem koji zajednički ne možemo da rešimo. Nadam se da ćemo u perspektivi, naročito kada je u pitanju zaštita životne sredine, nastaviti svi zajedno da radimo – i Vlada Srbije i lokalna zajednica i građani. Na predsedniku opštine, njegovom timu i građanima je da sačuvaju ovu lokaciju, a na nama je da vidimo šta je to što sledeće možemo da uradimo za ovu opštinu i ovaj okrug – istakla je Vujović.

mapa

Ministarka je pozvala građane da ekološke probleme u svom okruženju prijave preko jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema i aplikacije gReact koja uveliko radi.

- Važno je da zajedno podižemo svest o značaju zaštite životne sredine. Mi smo dobili preko 2.500 prijava građana, a 70 odsto se odnosi na ovakve lokacije gde postoji problem sa čvrstim otpadom. Zbog toga ćemo i ove godine nastaviti da čistimo divlje deponije, da rekonstruišemo postojeće deponije i gradimo nove kako bismo omogućili bolje uslove života za svakoga od nas – rekla je Vujović.