Вујовић: Само заједничким залагањем можемо да превазиђемо еколошке изазове

Вујовић: Само заједничким залагањем можемо да превазиђемо еколошке изазове

Вујовић: Само заједничким залагањем можемо да превазиђемо еколошке изазове

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да се Србија налази пред многобројним изазовима када је реч о екологији, истичући да ће они моћи да се превазиђу уз сарадњу свих министарстава, залагање сваког појединца, али и уз подршку друштвено одговорних компанија у реализацији зелених пројеката.

- Сваким пројектом којим унапређујемо стање животне средине, побољшавамо и квалитет живота грађана - рекла је Вујовић након што је, заједно са потпредседницом Владе и министарком рударства и енергетике Зораном Михајловић и генералним директором НИС-а Кирилом Тјурдењевим, потписала Меморандум о сарадњи у оквиру програма друштвене одговорности те компаније ”Заједници заједно 2021“. За овај програм, НИС је издвојио 107,5 милиона динара.

Средства ће бити усмерена у еколошке пројекте у 12 локалних самоуправа у Србији, а Вујовић је истакла да је то велика шанса за градове и општине да конкуришу за најважније еколошке пројекте.

Вујовић: Само заједничким залагањем можемо да превазиђемо еколошке изазове- Компанија НИС је препознала шта је најпотребније градовима и општинама и зато ће по овом програму улагати у замену котларница на еколошки прихватљивије енергенте, озелењавање јавних површина, пошумљавање. У министарству које водим трудили смо се да подржимо такве пројекте, и кроз наше конкурсе донели смо средства у 54 локалне самоуправе. Значи нам свака помоћ друштвено одговорних компанија и надам се да ће и друге следити овај пример – рекла је Вујовић.

Потпредседница Михајловић је истакла да велике кораке у заштити животне средине, одрживом развоју и енергетској транзицији, не може да направи само једно министарство, један град, влада, једна компанија, али да их могу направити сви заједно.
Тјурдењев је рекао да је НИС у еколошке пројекте уложио готово 120 милиона евра, а да су ефекти захваљујући капиталним пројектима, у којима се води рачуна о заштити животне средине, вишеструко већи. Генерални директор НИС-а је данас потписао споразум о сарадњи са представницима 12 градова и општина, учесника програма „Заједници заједно“.
 
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који се обратио присутнима у име локалних самоуправа, захвалио је НИС-у на 11 година искрене сарадње са локалним самоуправама у борби за чистију и уреднију Србију. Он је нагласио да је Србија данас довољно ојачала и сазрела да поведе рачуна о сваком аспекту живота својих грађана и да заштита животне средине захтева заједнички рад.
 
Потписивањем споразума, започео је овогодишњи конкурс „Заједници заједно“. Конкурс је отворен до 5. јула 2021. године, а резултати ће бити објављени до 15. септембра 2021. О избору пројеката одлучиваће комисија коју ће чинити представници компаније НИС, локалних самоуправа, Министарства заштите животне средине и Министарства рударства и енергетике.