Vujović: Samo zajedničkim zalaganjem možemo da prevaziđemo ekološke izazove

Вујовић: Само заједничким залагањем можемо да превазиђемо еколошке изазове

Vujović: Samo zajedničkim zalaganjem možemo da prevaziđemo ekološke izazove

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da se Srbija nalazi pred mnogobrojnim izazovima kada je reč o ekologiji, ističući da će oni moći da se prevaziđu uz saradnju svih ministarstava, zalaganje svakog pojedinca, ali i uz podršku društveno odgovornih kompanija u realizaciji zelenih projekata.

- Svakim projektom kojim unapređujemo stanje životne sredine, poboljšavamo i kvalitet života građana - rekla je Vujović nakon što je, zajedno sa potpredsednicom Vlade i ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović i generalnim direktorom NIS-a Kirilom Tjurdenjevim, potpisala Memorandum o saradnji u okviru programa društvene odgovornosti te kompanije ”Zajednici zajedno 2021“. Za ovaj program, NIS je izdvojio 107,5 miliona dinara.

Sredstva će biti usmerena u ekološke projekte u 12 lokalnih samouprava u Srbiji, a Vujović je istakla da je to velika šansa za gradove i opštine da konkurišu za najvažnije ekološke projekte.

Vujović: Samo zajedničkim zalaganjem možemo da prevaziđemo ekološke izazove- Kompanija NIS je prepoznala šta je najpotrebnije gradovima i opštinama i zato će po ovom programu ulagati u zamenu kotlarnica na ekološki prihvatljivije energente, ozelenjavanje javnih površina, pošumljavanje. U ministarstvu koje vodim trudili smo se da podržimo takve projekte, i kroz naše konkurse doneli smo sredstva u 54 lokalne samouprave. Znači nam svaka pomoć društveno odgovornih kompanija i nadam se da će i druge slediti ovaj primer – rekla je Vujović.

Potpredsednica Mihajlović je istakla da velike korake u zaštiti životne sredine, održivom razvoju i energetskoj tranziciji, ne može da napravi samo jedno ministarstvo, jedan grad, vlada, jedna kompanija, ali da ih mogu napraviti svi zajedno.
Tjurdenjev je rekao da je NIS u ekološke projekte uložio gotovo 120 miliona evra, a da su efekti zahvaljujući kapitalnim projektima, u kojima se vodi računa o zaštiti životne sredine, višestruko veći. Generalni direktor NIS-a je danas potpisao sporazum o saradnji sa predstavnicima 12 gradova i opština, učesnika programa „Zajednici zajedno“.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji se obratio prisutnima u ime lokalnih samouprava, zahvalio je NIS-u na 11 godina iskrene saradnje sa lokalnim samoupravama u borbi za čistiju i uredniju Srbiju. On je naglasio da je Srbija danas dovoljno ojačala i sazrela da povede računa o svakom aspektu života svojih građana i da zaštita životne sredine zahteva zajednički rad.
 
Potpisivanjem sporazuma, započeo je ovogodišnji konkurs „Zajednici zajedno“. Konkurs je otvoren do 5. jula 2021. godine, a rezultati će biti objavljeni do 15. septembra 2021. O izboru projekata odlučivaće komisija koju će činiti predstavnici kompanije NIS, lokalnih samouprava, Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike.