Вујовић: Решавамо проблем аерозагађења у Крагујевцу

Вујовић: Решавамо проблем аерозагађења у Крагујевцу

Вујовић: Решавамо проблем аерозагађења у Крагујевцу

Уговор са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) којим се опредељује 18 милиона евра за пројекат унапређења даљинског грејања у Крагујевцу, ратификован је данас у Народној скупштини, изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић,  додајући да ће заменом котлова у топлани, угаљ у потпуности бити искључен из даљинског система грејања у том граду.

Вујовић је објаснила да су, усвајањем Закона о потврђивању уговора о зајму за пројекат даљинског грејања у Крагујевцу између Србије и ЕБРД, расположива средства за реализацију овог важног пројекта, који ће се спроводити у две фазе.
 
- Прва фаза подразумева замену старих котлова у крагујевачкој топлани, чиме ће се у великој мери смањити загађење ваздуха који долази из овог извора. У другој фази пројекта, решићемо и пратећи проблем топлане, а то је депонија пепела на којој  се процењује да има око 40.000 тона пепела. Сада када је уговор о зајму потврђен у Скупштини Србије, радови ће ускоро моћи да почну, а очекујем да прва фаза, замена котлова, буде готова до краја године – рекла је Вујовић.
 
Према њеним речима, очекује се да друга фаза пројекта, санација пепелишта, крене у првом тромесечју наредне године.
 
- Кад се заврше радови, емисија угљен - диоксида смањиће се за 66 одсто, азот - оксида за 89 одсто, док ће емисије ПМ честица ће бити елиминисане. Очекује се да ће се остварити и уштеда воде годишње за 55 одсто. Најважније је што ћемо, реализацијом овог пројекта решити проблем аерозагађења у Крагујевцу, који већ 50 година долази из градске топлане – рекла је министарка Вујовић.