Vujović: Rešavamo problem aerozagađenja u Kragujevcu

Вујовић: Решавамо проблем аерозагађења у Крагујевцу

Vujović: Rešavamo problem aerozagađenja u Kragujevcu

Ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kojim se opredeljuje 18 miliona evra za projekat unapređenja daljinskog grejanja u Kragujevcu, ratifikovan je danas u Narodnoj skupštini, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović,  dodajući da će zamenom kotlova u toplani, ugalj u potpunosti biti isključen iz daljinskog sistema grejanja u tom gradu.

Vujović je objasnila da su, usvajanjem Zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu za projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu između Srbije i EBRD, raspoloživa sredstva za realizaciju ovog važnog projekta, koji će se sprovoditi u dve faze.
 
- Prva faza podrazumeva zamenu starih kotlova u kragujevačkoj toplani, čime će se u velikoj meri smanjiti zagađenje vazduha koji dolazi iz ovog izvora. U drugoj fazi projekta, rešićemo i prateći problem toplane, a to je deponija pepela na kojoj  se procenjuje da ima oko 40.000 tona pepela. Sada kada je ugovor o zajmu potvrđen u Skupštini Srbije, radovi će uskoro moći da počnu, a očekujem da prva faza, zamena kotlova, bude gotova do kraja godine – rekla je Vujović.
 
Prema njenim rečima, očekuje se da druga faza projekta, sanacija pepelišta, krene u prvom tromesečju naredne godine.
 
- Kad se završe radovi, emisija ugljen - dioksida smanjiće se za 66 odsto, azot - oksida za 89 odsto, dok će emisije PM čestica će biti eliminisane. Očekuje se da će se ostvariti i ušteda vode godišnje za 55 odsto. Najvažnije je što ćemo, realizacijom ovog projekta rešiti problem aerozagađenja u Kragujevcu, koji već 50 godina dolazi iz gradske toplane – rekla je ministarka Vujović.