Вујовић: Приоритет побољшање квалитета ваздуха

И. Вујовић

Вујовић: Приоритет побољшање квалитета ваздуха

Бољи квалитет ваздуха један је од приоритета Владе Србије, изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, поводом обележавања светског Дана чистог ваздуха.

Вујовић је навела да ће министарство наставити да субвенционише замену котлова у топланама, јавним установама и домаћинствима, куповину еко возила, као и са пошумљавањем.

Министарка је истакла да велики проценат загађења долази из индивидуалних ложишта и топлана мање топлотне снаге и да је кључно да што више домаћинстава и јавних установа пређе на еколошки прихватљивије начине грејања.

- У последњих неколико дана забележено је повећано загађење у више градова у Србији. Видимо да ни у Београду квалитет ваздуха није на задовољавајућем нивоу. Ми смо се у претходне две године трудили да заменимо градске топлане и индивидуалне котларнице, како би прешле на еколошки прихватљивије енергенте - рекла је Вујовићева.

Она је додала да су у више од 50 јединица локалне самоуправе у Србији замењене котларнице и да ће се ефекти тога видети током предстојеће сезоне.

Говорећи о реализованим пројектима, Вујовић је навела да је министарство подржало замену котлова у топланама у Ваљеву, Косјерићу, као и да је решен вишедеценијски проблем са градском топланом у Крагујевцу.

- Мењали смо и котларнице у школама, вртићима, спортским халама, домовима здравља у више градова и општина, а кроз субвенције смо помогли и замену ложишта у домаћинствима широм замље  - у Нишу, Ужицу, Косјерићу, Ваљеву, Смедереву и другим локалним самоуправама – навела је министарка.

Вујовић је најавила да ће министарство и кроз нове конкурсе наставити да одваја средства и подстиче замену ложишта у установама и домаћинствима.

Када је реч о пошумљавању, министарка је најавила да ће ускоро почети сезона садње и да ће се садити широм земље.

Вујовић је навела да је значајна мера у борби против загађења вазуха и додела субвенција за прелазак на електрична и хибридна возила и изразила задовољство што су грађани показали велико интересовање за прелазак на еко возила.

- Издвојили смо значајна средства у овој години и свакодневно примимо десетине захтева за доделу субвенција за куповину еколошки прихватљивијих возила - рекла је Вујовић.

Она је навела да борба за чистији ваздух мора бити интензивна и поручила да ће министарство наставити са пројектима и активностима од значаја за унапређење квалитета ваздуха.