Vujović: Prioritet poboljšanje kvaliteta vazduha

И. Вујовић

Vujović: Prioritet poboljšanje kvaliteta vazduha

Bolji kvalitet vazduha jedan je od prioriteta Vlade Srbije, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, povodom obeležavanja svetskog Dana čistog vazduha.

Vujović je navela da će ministarstvo nastaviti da subvencioniše zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i domaćinstvima, kupovinu eko vozila, kao i sa pošumljavanjem.

Ministarka je istakla da veliki procenat zagađenja dolazi iz individualnih ložišta i toplana manje toplotne snage i da je ključno da što više domaćinstava i javnih ustanova pređe na ekološki prihvatljivije načine grejanja.

- U poslednjih nekoliko dana zabeleženo je povećano zagađenje u više gradova u Srbiji. Vidimo da ni u Beogradu kvalitet vazduha nije na zadovoljavajućem nivou. Mi smo se u prethodne dve godine trudili da zamenimo gradske toplane i individualne kotlarnice, kako bi prešle na ekološki prihvatljivije energente - rekla je Vujovićeva.

Ona je dodala da su u više od 50 jedinica lokalne samouprave u Srbiji zamenjene kotlarnice i da će se efekti toga videti tokom predstojeće sezone.

Govoreći o realizovanim projektima, Vujović je navela da je ministarstvo podržalo zamenu kotlova u toplanama u Valjevu, Kosjeriću, kao i da je rešen višedecenijski problem sa gradskom toplanom u Kragujevcu.

- Menjali smo i kotlarnice u školama, vrtićima, sportskim halama, domovima zdravlja u više gradova i opština, a kroz subvencije smo pomogli i zamenu ložišta u domaćinstvima širom zamlje  - u Nišu, Užicu, Kosjeriću, Valjevu, Smederevu i drugim lokalnim samoupravama – navela je ministarka.

Vujović je najavila da će ministarstvo i kroz nove konkurse nastaviti da odvaja sredstva i podstiče zamenu ložišta u ustanovama i domaćinstvima.

Kada je reč o pošumljavanju, ministarka je najavila da će uskoro početi sezona sadnje i da će se saditi širom zemlje.

Vujović je navela da je značajna mera u borbi protiv zagađenja vazuha i dodela subvencija za prelazak na električna i hibridna vozila i izrazila zadovoljstvo što su građani pokazali veliko interesovanje za prelazak na eko vozila.

- Izdvojili smo značajna sredstva u ovoj godini i svakodnevno primimo desetine zahteva za dodelu subvencija za kupovinu ekološki prihvatljivijih vozila - rekla je Vujović.

Ona je navela da borba za čistiji vazduh mora biti intenzivna i poručila da će ministarstvo nastaviti sa projektima i aktivnostima od značaja za unapređenje kvaliteta vazduha.