Вујовић позвала локалне самоуправе да пријаве пројекте за уклањање дивљих депонија

Вујовић позвала локалне самоуправе да пријаве пројекте за уклањање дивљих депонија

Вујовић позвала локалне самоуправе да пријаве пројекте за уклањање дивљих депонија

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић позвала је данас градове и општине да кандидују пројекте за превенцију нелегалног одлагања и уклањање отпада, јер ће министарство за суфинансирање тих пројеката у овој години доделити 75 милиона динара.

Вујовић је навела да је рок за пријаву почео да тече од 7. јуна, а трајаће до 22. јуна 2021. године.

- Позивам локалне самоуправе и градске општине које имају проблем с дивљим депонијама на својој територији, да искористе прилику и пријаве пројекте како би добиле подршку државе. Министарство које водим је по први пут расписало овакав конкурс, јер у Србији, на жалост, имамо велики број дивљих депонија, које су често у близини река или у градским зонама близу насеља. Одлучни смо у намери, да заједно са локалним самоуправама, решавамо овај вишедеценијски проблем, а конкурс је први корак у том смеру – рекла је министарка.

Она је додала да су планиране и појачане контроле, како једном очишћене и ревитализоване локације, не би поново постајале депоније.

Говорећи о конкурсу, Вујовић је рекла да ће средства бити додељена у максималном износу од 80 одсто оправданих трошкова, а најмање 20 одсто трошкова сносиће град или општина. Главни критеријуми за доделу средстава биће степен општег утицаја и значај пројекта за животну средину, као и спремност пројеката.

Документација потребна за конкурс доступна је на интернет страници Министарства (www.ekologija.gov.rs) и порталу е-Управа (www.euprava.gov.rs). Коначне ранг листе биће објављене на интернет страници Министарства и Порталу е-Управе.