Vujović pozvala lokalne samouprave da prijave projekte za uklanjanje divljih deponija

Вујовић позвала локалне самоуправе да пријаве пројекте за уклањање дивљих депонија

Vujović pozvala lokalne samouprave da prijave projekte za uklanjanje divljih deponija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozvala je danas gradove i opštine da kandiduju projekte za prevenciju nelegalnog odlaganja i uklanjanje otpada, jer će ministarstvo za sufinansiranje tih projekata u ovoj godini dodeliti 75 miliona dinara.

Vujović je navela da je rok za prijavu počeo da teče od 7. juna, a trajaće do 22. juna 2021. godine.

- Pozivam lokalne samouprave i gradske opštine koje imaju problem s divljim deponijama na svojoj teritoriji, da iskoriste priliku i prijave projekte kako bi dobile podršku države. Ministarstvo koje vodim je po prvi put raspisalo ovakav konkurs, jer u Srbiji, na žalost, imamo veliki broj divljih deponija, koje su često u blizini reka ili u gradskim zonama blizu naselja. Odlučni smo u nameri, da zajedno sa lokalnim samoupravama, rešavamo ovaj višedecenijski problem, a konkurs je prvi korak u tom smeru – rekla je ministarka.

Ona je dodala da su planirane i pojačane kontrole, kako jednom očišćene i revitalizovane lokacije, ne bi ponovo postajale deponije.

Govoreći o konkursu, Vujović je rekla da će sredstva biti dodeljena u maksimalnom iznosu od 80 odsto opravdanih troškova, a najmanje 20 odsto troškova snosiće grad ili opština. Glavni kriterijumi za dodelu sredstava biće stepen opšteg uticaja i značaj projekta za životnu sredinu, kao i spremnost projekata.

Dokumentacija potrebna za konkurs dostupna je na internet stranici Ministarstva (www.ekologija.gov.rs) i portalu e-Uprava (www.euprava.gov.rs). Konačne rang liste biće objavljene na internet stranici Ministarstva i Portalu e-Uprave.