Вујовић потписала уговоре, рециклерима две милијарде динара

Вујовић потписала уговоре, рециклерима две милијарде динара

Вујовић потписала уговоре, рециклерима две милијарде динара

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас са оператерима постројења за поновно искоришћење, односно третман отпада, уговоре о додели подстицајних средстава, на основу којих им је за претходну годину, министарство доделило две милијарде динара.

Вујовић је истакла да су оператери који су добили средства, у прошлој години прерадили око 106.000 тона отпада, у које спада и опасан отпад.

Вујовић потписала уговоре, рециклерима две милијарде динара- То значи да су рециклери укупно прерадили око 22.000 камиона различите врсте отпада за годину дана. Реч је пре свега о отпадним гумама, електричној и електронској опреми, акумулаторима, уљима. Уколико би се овакав отпад непрописно одлагао, а посебно у тако великим количинама, то би негативно утицало на животну средину. Зато Министарство заштите животне средине из године у годину подржава привредна друш тва која се баве рециклажом таквог отпада. Наставићемо са овом праксом и убудуће, јер се кроз процес рециклаже отпад поново користи на најбољи начин, као секундарна сировина, за добијање енергије или производњу кеса за вишекратну употребу – рекла је Вујовић.

Министарка је навела да су средства додељена за укупно 23 привредна друштва, након јавног конкурса, који је спроведен у периоду од 10. јуна 2020. до краја јануара 2021. године.

- Рециклери раде значајан посао и зато је важно да их у томе подржимо. Са једне стране, кроз прераду специфичне врсте отпада, уместо смећа добијамо нове производе и нову вредност, а са друге, у процесу прикупљања и третмана отпада отворена су бројна радна места. Рециклери, заједно са предузећима која се баве прикупљањем и транспортом посебних токова отпада, запошљавају више од 14.000 људи – рекла је Вујовић.