Вујовић: Посвећени смо идеји одрживог развоја и зеленој транзицији

Вујовић: Посвећени смо идеји одрживог развоја и зеленој транзицији

Вујовић: Посвећени смо идеји одрживог развоја и зеленој транзицији

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да је Србија потпуно посвећена циљевима одрживог развоја, а основ за то је и транзиција са линеарне на циркуларну економију, која ће донети огроман бенефит за животну средину и друштво у целини.

Вујовић: Посвећени смо идеји одрживог развоја и зеленој транзицијиВујовић на завршној конференцији „Јачање циркуларне економије у Србији – Нордијска искуства“ која је одржана у Привредној комори Србије, истакла да је тренутно у изради Програм за циркуларну економију са акционим планом за период 2022-2024, како би се дефинисао стратешки оквир за циркуларну економију.

- Израда овог стратешког документа је поверена Технолошко-металуршком факултету, а усвајање документа предвиђено је за први квартал 2022. године. У фокусу програма биће подршка привреди у примени модела циркуларне економије, подршка локалним самоуправама и подстицање иновација и сарадње бизнис и научно-истраживачког сектора. Циркуларни модел ће омогућити да се ресурси и енергија ефикасно користе,  а важан је стуб и у Зеленој агенди, чија је Србија потписница и чијим циљевима смо посвећени – рекла је Вујовић.

Вујовић: Посвећени смо идеји одрживог развоја и зеленој транзицијиПрема њеним речима, Србија је прва земља Западног Балкана која има Мапу пута за циркуларну економију, што јој даје лидерску позицију у окружењу.

- Мапа даје смернице како би се привреди омогућио прелазак са линеарног на циркуларни модел, чиме се постиже развој стабилне, конкурентне економије, уз одговоран однос према животној средини. У овом великом послу, значе нам искуства наших партнера Норвешке, Финске, Шведске и Данске, које су лидери када је реч о зеленој транзицији. Спровођењем зелене транзиције, Србија испуњава циљеве УН Агенде 2030, а на тај начин се доприноси и смањењу климатских промена у складу са Париским споразумом – рекла је Вујовић.