Vujović: Posvećeni smo ideji održivog razvoja i zelenoj tranziciji

Вујовић: Посвећени смо идеји одрживог развоја и зеленој транзицији

Vujović: Posvećeni smo ideji održivog razvoja i zelenoj tranziciji

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je Srbija potpuno posvećena ciljevima održivog razvoja, a osnov za to je i tranzicija sa linearne na cirkularnu ekonomiju, koja će doneti ogroman benefit za životnu sredinu i društvo u celini.

Vujović: Posvećeni smo ideji održivog razvoja i zelenoj tranzicijiVujović na završnoj konferenciji „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – Nordijska iskustva“ koja je održana u Privrednoj komori Srbije, istakla da je trenutno u izradi Program za cirkularnu ekonomiju sa akcionim planom za period 2022-2024, kako bi se definisao strateški okvir za cirkularnu ekonomiju.

- Izrada ovog strateškog dokumenta je poverena Tehnološko-metalurškom fakultetu, a usvajanje dokumenta predviđeno je za prvi kvartal 2022. godine. U fokusu programa biće podrška privredi u primeni modela cirkularne ekonomije, podrška lokalnim samoupravama i podsticanje inovacija i saradnje biznis i naučno-istraživačkog sektora. Cirkularni model će omogućiti da se resursi i energija efikasno koriste,  a važan je stub i u Zelenoj agendi, čija je Srbija potpisnica i čijim ciljevima smo posvećeni – rekla je Vujović.

Vujović: Posvećeni smo ideji održivog razvoja i zelenoj tranzicijiPrema njenim rečima, Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja ima Mapu puta za cirkularnu ekonomiju, što joj daje lidersku poziciju u okruženju.

- Mapa daje smernice kako bi se privredi omogućio prelazak sa linearnog na cirkularni model, čime se postiže razvoj stabilne, konkurentne ekonomije, uz odgovoran odnos prema životnoj sredini. U ovom velikom poslu, znače nam iskustva naših partnera Norveške, Finske, Švedske i Danske, koje su lideri kada je reč o zelenoj tranziciji. Sprovođenjem zelene tranzicije, Srbija ispunjava ciljeve UN Agende 2030, a na taj način se doprinosi i smanjenju klimatskih promena u skladu sa Pariskim sporazumom – rekla je Vujović.