Вујовић на конференцији о климатским променама у Египту: Визија Владе Србије просперитетна и климатски отпорна Србија

Вујовић 1

Вујовић на конференцији о климатским променама у Египту: Визија Владе Србије просперитетна и климатски отпорна Србија

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић рекла је у данашњем обраћању учесницима конференције о климатским променама ЦОП 27 у Шарм ел Шеику да је визија Владе Србије просперитетна и климатски отпорна Србија.

Вујовић УН-Ова визија чини окосницу наше будуће Стратегије нискоугљеничног развоја, која ће трасирати пут декарбонизације на нивоу целог друштва. Будућа дугорочна Стратегија поставиће основе за Србију са чистијим, поузданим и обновљивим изворима енергије и повећаном енергетском ефикасношћу. Она ће позитивно утицати на постизање конкурентније и ресурсно ефикасније привреде. Допринеће системима за третман отпада и отпадних вода у складу са најбољим међународним стандардима, продуктивнијој пољопривредној пракси, али и отпорним и заштићеним шумама и природом, уз примену иновативних решења заснованих на природи - рекла је Вујовић.

Она је објаснила да процене показују да се Република Србија загрева више и брже од глобалног просека.

-Док је осмотрен пораст глобалне средње температуре за 1,1 степен, Србија је већ на 1,8 степени, а лети на чак 2,6 степена Целзијуса. Минималне материјалне штете у Србији су за период од 2000. до 2020. године процењене на најмање 6,8 милијарди евра - казала је Вујовић и додала да више од 70% штете настало услед суша и високих температура изазваних променом климе и екстремним временским догађајима.

Вујовић УНВујовић је учесницима самита истакла да је Србија у августу ове године Секретаријату UNFCCC доставила свој ревидирани Национално утврђени допринос, којим је дефинисан циљ смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште од 33,3 одсто до 2030. године и тиме повећала климатску амбициозност за више од три пута у односу на први НДЦ.

Министарка за заштиту животне средине је рекла да је Србија посвећена не само Споразуму из Париза, него и придруживању Европској унији.

-Kао највећа економија Западног Балкана, потврдили смо своју посвећеност Европском Зеленом договору потписивањем Декларације из Софије о Зеленој агенди за Западни Балкан. Не смемо, такође, заборавити да транзиција ка нискоугљеничном друштву мора бити праведна и фер, не изостављајући никога - казала је Ирена Вујовић и закључила да конференција у Шарм ел Шеику представља кључну шансу за усвајање одлука које ће у огромној мери утицати на оквире деловања у најважнијем аспекту наших живота - очувању наше планете.

Вујовић УН 3