Vujović na konferenciji o klimatskim promenama u Egiptu: Vizija Vlade Srbije prosperitetna i klimatski otporna Srbija

Вујовић 1

Vujović na konferenciji o klimatskim promenama u Egiptu: Vizija Vlade Srbije prosperitetna i klimatski otporna Srbija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je u današnjem obraćanju učesnicima konferencije o klimatskim promenama COP 27 u Šarm el Šeiku da je vizija Vlade Srbije prosperitetna i klimatski otporna Srbija.

Vujović UN-Ova vizija čini okosnicu naše buduće Strategije niskougljeničnog razvoja, koja će trasirati put dekarbonizacije na nivou celog društva. Buduća dugoročna Strategija postaviće osnove za Srbiju sa čistijim, pouzdanim i obnovljivim izvorima energije i povećanom energetskom efikasnošću. Ona će pozitivno uticati na postizanje konkurentnije i resursno efikasnije privrede. Doprineće sistemima za tretman otpada i otpadnih voda u skladu sa najboljim međunarodnim standardima, produktivnijoj poljoprivrednoj praksi, ali i otpornim i zaštićenim šumama i prirodom, uz primenu inovativnih rešenja zasnovanih na prirodi - rekla je Vujović.

Ona je objasnila da procene pokazuju da se Republika Srbija zagreva više i brže od globalnog proseka.

-Dok je osmotren porast globalne srednje temperature za 1,1 stepen, Srbija je već na 1,8 stepeni, a leti na čak 2,6 stepena Celzijusa. Minimalne materijalne štete u Srbiji su za period od 2000. do 2020. godine procenjene na najmanje 6,8 milijardi evra - kazala je Vujović i dodala da više od 70% štete nastalo usled suša i visokih temperatura izazvanih promenom klime i ekstremnim vremenskim događajima.

Vujović UNVujović je učesnicima samita istakla da je Srbija u avgustu ove godine Sekretarijatu UNFCCC dostavila svoj revidirani Nacionalno utvrđeni doprinos, kojim je definisan cilj smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte od 33,3 odsto do 2030. godine i time povećala klimatsku ambicioznost za više od tri puta u odnosu na prvi NDC.

Ministarka za zaštitu životne sredine je rekla da je Srbija posvećena ne samo Sporazumu iz Pariza, nego i pridruživanju Evropskoj uniji.

-Kao najveća ekonomija Zapadnog Balkana, potvrdili smo svoju posvećenost Evropskom Zelenom dogovoru potpisivanjem Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. Ne smemo, takođe, zaboraviti da tranzicija ka niskougljeničnom društvu mora biti pravedna i fer, ne izostavljajući nikoga - kazala je Irena Vujović i zaključila da konferencija u Šarm el Šeiku predstavlja ključnu šansu za usvajanje odluka koje će u ogromnoj meri uticati na okvire delovanja u najvažnijem aspektu naših života - očuvanju naše planete.

Vujović UN 3