Вујовић: Грађани Србије заслужују тачне податке о квалитету ваздуха

Вујовић: Грађани Србије заслужују тачне податке о квалитету ваздуха

Вујовић: Грађани Србије заслужују тачне податке о квалитету ваздуха

Све чешће чујемо како је Београд најзагађенији град на свету, о чему поједини медији у Србији извештавају преузимајући податке са разних сајтова и апликација попут waqi.info, airvisual.com и других, који су неверификовани и нетачни, чиме се грађани доводе у заблуду, изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Министарка је као пример навела приказ података објављених на сајту www.waqi.info који је према ажурираним подацима у 11 часова показао да је PM2.5 на локацији Београд - Стари град износио 61 микрограм по кубном метру, док су у исто време званични и верификовани подаци на сајту www.amskv.sepa.gov.rs показали концентрацију PM2.5 на истој локацији од 16,9 микрограма по кубном метру.

Вујовић: Грађани Србије заслужују тачне податке о квалитету ваздухаВујовић је истакла да подаци које приказује сајт www.waqi.info нису тачни и да њихов извор није Агенција за заштиту животне средине како наводе. Она је додала и да поменути сајт наводи да сви подаци које приказује нису валидни у моменту објављивања и да могу бити измењени због квалитета података.

- Грађани Србије заслужују да имају тачне и поуздане информације о квалитету ваздуха који удишу. Апелујем на све да се приликом информисања шире јавности руководе званичним подацима, а не подацима са непоузданих сајтова за које није утврђено на основу којих критеријума објављују податке. Агенција за заштиту животне средине мери квалитет ваздуха у складу са законодавством Републике Србије и користи међународно признате методе и стандарде, због чега су ти подаци једино релевантни – поручила је Вујовић.