Учешће јавности у изради Нацрта програма за заштиту ваздуха у Републици Србији са акционим планом

Учешће јавности у изради Нацрта програма за заштиту ваздуха у Републици Србији са акционим планом

Учешће јавности у изради Нацрта програма за заштиту ваздуха у Републици Србији са акционим планом

На другој конференцији поводом припреме Нацрта Програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планом, представљен је квалитет ваздуха у Србији до 2030. године, укључујући резултате моделирања дисперзије за три сценарија ублажавања, потребна улагања за спровођење мера за побољшање квалитета ваздуха до 2030. године и њихова исплативост, као и користи по здравље од побољшаног квалитета ваздуха у Србији и анализа исплативости за сва три сценарија ублажавања.

Сав материјал са друге конференције доступан је на сајту пројекта eas3.euzatebe.rs и Министарства заштите животне средине.

Позивамо јавност да да допринос, тако што ће и за ову фазу израде Програма, упутити предлоге и питања до 27. септембра 2021. године, на адресу PZV-sugestije@eas3.rs. Сви пристигли предлози ће бити узети у разматрање у даљим фазама израде овог важног документа.

Учешће у процесу вишекритеријумске анализе три сценарија са додатним мерама (WAM A, WAM B и WAM C) израђене за Нацрт Програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планом, можете узети попуњавањем Упитника који је доступан на следећем линку: https://forms.gle/WJmS7oKfTMM9hWdP8

Упитник је потребно попунити до 27. септембра 2021. године

Пре одговора на Упитник, молимо вас да се упознате са претећим документима који садрже информације о три сценарија која се разматрају. Документе можете преузети на следећем линку.

Нацрт Програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планом има за циљ да дефинише циљеве квалитета ваздуха и мере за њихово постизање. Овај стратешки документ, који се израђује уз подршку Европске уније у оквиру пројекта ИПА 2014 „Развој оквира за усклађивање са законодавством ЕУ у области ваздуха, хемикалија и хоризонталних питања“, пружиће основу за даљи развој и усвајање подзаконских аката и наставак примене европског законодавства у области заштите ваздуха.