Učešće javnosti u izradi Nacrta programa za zaštitu vazduha u Republici Srbiji sa akcionim planom

Учешће јавности у изради Нацрта програма за заштиту ваздуха у Републици Србији са акционим планом

Učešće javnosti u izradi Nacrta programa za zaštitu vazduha u Republici Srbiji sa akcionim planom

Na drugoj konferenciji povodom pripreme Nacrta Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji sa akcionim planom, predstavljen je kvalitet vazduha u Srbiji do 2030. godine, uključujući rezultate modeliranja disperzije za tri scenarija ublažavanja, potrebna ulaganja za sprovođenje mera za poboljšanje kvaliteta vazduha do 2030. godine i njihova isplativost, kao i koristi po zdravlje od poboljšanog kvaliteta vazduha u Srbiji i analiza isplativosti za sva tri scenarija ublažavanja.

Sav materijal sa druge konferencije dostupan je na sajtu projekta eas3.euzatebe.rs i Ministarstva zaštite životne sredine.

Pozivamo javnost da da doprinos, tako što će i za ovu fazu izrade Programa, uputiti predloge i pitanja do 27. septembra 2021. godine, na adresu PZV-sugestije@eas3.rs. Svi pristigli predlozi će biti uzeti u razmatranje u daljim fazama izrade ovog važnog dokumenta.

Učešće u procesu višekriterijumske analize tri scenarija sa dodatnim merama (WAM A, WAM B i WAM C) izrađene za Nacrt Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji sa akcionim planom, možete uzeti popunjavanjem Upitnika koji je dostupan na sledećem linku: https://forms.gle/WJmS7oKfTMM9hWdP8

Upitnik je potrebno popuniti do 27. septembra 2021. godine

Pre odgovora na Upitnik, molimo vas da se upoznate sa pretećim dokumentima koji sadrže informacije o tri scenarija koja se razmatraju. Dokumente možete preuzeti na sledećem linku.

Nacrt Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji sa akcionim planom ima za cilj da definiše ciljeve kvaliteta vazduha i mere za njihovo postizanje. Ovaj strateški dokument, koji se izrađuje uz podršku Evropske unije u okviru projekta IPA 2014 „Razvoj okvira za usklađivanje sa zakonodavstvom EU u oblasti vazduha, hemikalija i horizontalnih pitanja“, pružiće osnovu za dalji razvoj i usvajanje podzakonskih akata i nastavak primene evropskog zakonodavstva u oblasti zaštite vazduha.