Светски дан влажних подручја

Светски дан влажних подручја

Светски дан влажних подручја

Eкосистеми влажних подручја су важна подршка животу на Планети. Они обезбеђују бројне екосистемске услуге које су од виталног значаја за живот људи и економију, представљајући моћна решења за обезбеђење здравља, борбу против сиромаштва, ублажавање климатских промена и одрживи развој.

Међувладина платформа о биодиверзитету и екосистемским услугама, чији је Република Србија постала члан у јуну 2020. године, објавила је извештај који показује да је биодиверзитет од суштинског значаја за људску егзистенцију, као и да је човек својим активностима знатно изменио природу на глобалном нивоу. Извештај показује да је на глобалном нивоу преко 85% мочварних подручја нестало.

Ова година представља прекретницу за очување биодиверзитета. Неопходне су трансформативне промене како би се увећали напори човечанства за очување биодиверзитета и одрживо коришћење његових компонената. Стратешки оквир за очување биодиверзитета након 2020. године биће усвојен ове године на 15. заседању Конференције чланица Конвенције о биолошкој разноврсности.

Светски дан влажних подручја обележава се широм света 2. фебруарa сваке године на годишњицу потписивања Конвенције о мочварама које су од међународног значаја нарочито као станишта птица мочварица (Рамсарска конвенција), у иранском граду Рамсару 1971. године. Ове године обележава се и 50 година Рамсарске конвенције. Светски дан влажних подручја обележава се организовањем различитих активности на локалном или националном нивоу, са циљем промоције концепта и јачања свести о значају влажних станишта, очувању биодиверзитета и екосистемских услуга које ови екосистеми обезбеђују, а која су изузетно угрожена на глобалном нивоу. 

На основу Одлуке Владе Републике Србије, о одређивању подручја Ђердап за упис у Списак мочвара од међународног значаја, у децембру је званично проглашено једанаесто подручје „Ђердап“ од међународног значаја у складу са овом конвенцијом у Републици Србији. Овим проглашењем је у Републици Србији више од 120.000 ha заштићено Рамсарском конвенцијом.

Поводом обележавања Светског дана влажних подручја биће организован скуп 2.2.2021. године у Покрајинском заводу за заштиту природе у Новом Саду, у складу са важећим епидемиолошким мерама.

Поводом овог важног датума, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у сарадњи са Министарством животне средине Републике Србије, кроз пројекат „Јачање капацитета за унапређено спровођење међународних споразума у области заштите животне средине“ који финансира Глобални Фонд за животу средину (ГЕФ) а спроводи УНДП, припремио је видео у ком се може сазнати више о томе зашто је важно заштитити рамсарска подручја као и где се ова подручја налазе у Србији (линк).