Svetski dan vlažnih područja

Светски дан влажних подручја

Svetski dan vlažnih područja

Ekosistemi vlažnih područja su važna podrška životu na Planeti. Oni obezbeđuju brojne ekosistemske usluge koje su od vitalnog značaja za život ljudi i ekonomiju, predstavljajući moćna rešenja za obezbeđenje zdravlja, borbu protiv siromaštva, ublažavanje klimatskih promena i održivi razvoj.

Međuvladina platforma o biodiverzitetu i ekosistemskim uslugama, čiji je Republika Srbija postala član u junu 2020. godine, objavila je izveštaj koji pokazuje da je biodiverzitet od suštinskog značaja za ljudsku egzistenciju, kao i da je čovek svojim aktivnostima znatno izmenio prirodu na globalnom nivou. Izveštaj pokazuje da je na globalnom nivou preko 85% močvarnih područja nestalo.

Ova godina predstavlja prekretnicu za očuvanje biodiverziteta. Neophodne su transformativne promene kako bi se uvećali napori čovečanstva za očuvanje biodiverziteta i održivo korišćenje njegovih komponenata. Strateški okvir za očuvanje biodiverziteta nakon 2020. godine biće usvojen ove godine na 15. zasedanju Konferencije članica Konvencije o biološkoj raznovrsnosti.

Svetski dan vlažnih područja obeležava se širom sveta 2. februara svake godine na godišnjicu potpisivanja Konvencije o močvarama koje su od međunarodnog značaja naročito kao staništa ptica močvarica (Ramsarska konvencija), u iranskom gradu Ramsaru 1971. godine. Ove godine obeležava se i 50 godina Ramsarske konvencije. Svetski dan vlažnih područja obeležava se organizovanjem različitih aktivnosti na lokalnom ili nacionalnom nivou, sa ciljem promocije koncepta i jačanja svesti o značaju vlažnih staništa, očuvanju biodiverziteta i ekosistemskih usluga koje ovi ekosistemi obezbeđuju, a koja su izuzetno ugrožena na globalnom nivou. 

Na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije, o određivanju područja Đerdap za upis u Spisak močvara od međunarodnog značaja, u decembru je zvanično proglašeno jedanaesto područje „Đerdap“ od međunarodnog značaja u skladu sa ovom konvencijom u Republici Srbiji. Ovim proglašenjem je u Republici Srbiji više od 120.000 ha zaštićeno Ramsarskom konvencijom.

Povodom obeležavanja Svetskog dana vlažnih područja biće organizovan skup 2.2.2021. godine u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu, u skladu sa važećim epidemiološkim merama.

Povodom ovog važnog datuma, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom životne sredine Republike Srbije, kroz projekat „Jačanje kapaciteta za unapređeno sprovođenje međunarodnih sporazuma u oblasti zaštite životne sredine“ koji finansira Globalni Fond za životu sredinu (GEF) a sprovodi UNDP, pripremio je video u kom se može saznati više o tome zašto je važno zaštititi ramsarska područja kao i gde se ova područja nalaze u Srbiji (link).