Пројекат регионалне санитарне депоније Кикинда

Пројекат регионалне санитарне депоније Кикинда

 

kikinda deponijaДанас је одржан састанак представника кикиндске локалне самоуправе и осам општина из региона, на тему изналажења најбољег модалитета будуће у даљој реализацији пројекта Регионалне санитарне депоније у Кикинди. Састанку су присуствовали представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, представници покрајинског секретаријата, као и представници компаније А.С.А.

Иако су, по моделу јавно приватног партнерства, општина Кикинда и компаније А.С.А. још 2007. године формирале заједничко предузеће - Регионални центар за управљање отпадом, прва регионална депонију за одлагање чврстог санитарног отпада у Србији није до сада добила стварне димензије регионалног пројекта. У протеклих седам година, из пре свега економских разлога, околне општине, потписнице споразума, нису се прикључиле том пројекту.

"Како се ништа од договора у неким општинама и регионима, није још догодило, као представници Министарства, а у складу са одредбама Закона о управљању отпадом и Националном стратегијом управљања отпадом, ми смо дужни да подсетимо регионе и јединице локалне самоуправе да морају да потписују споразуме о удруживању у овој области, пошто је то прецизно одређено", рекла је Радмила Шеровић начелник одељења за управљање отпадом.

Како би се испоштовали важећи стандарди и прописи, локалне самоуправе морају пронаћи модалитете удруживања у области управљања отпадом. Пројекат регионалне депоније Кикинда подразумева покривање територије са око 250 хиљада становника. Да би планиране инвестиције Компаније А.С.А. биле исплативе, пројекту регионалне депоније морају се придружити и околне општине.