Projekat regionalne sanitarne deponije Kikinda

Projekat regionalne sanitarne deponije Kikinda

 

kikinda deponijaDanas je održan sastanak predstavnika kikindske lokalne samouprave i osam opština iz regiona, na temu iznalaženja najboljeg modaliteta buduće u daljoj realizaciji projekta Regionalne sanitarne deponije u Kikindi. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, predstavnici pokrajinskog sekretarijata, kao i predstavnici kompanije A.S.A.

Iako su, po modelu javno privatnog partnerstva, opština Kikinda i kompanije A.S.A. još 2007. godine formirale zajedničko preduzeće - Regionalni centar za upravljanje otpadom, prva regionalna deponiju za odlaganje čvrstog sanitarnog otpada u Srbiji nije do sada dobila stvarne dimenzije regionalnog projekta. U proteklih sedam godina, iz pre svega ekonomskih razloga, okolne opštine, potpisnice sporazuma, nisu se priključile tom projektu.

"Kako se ništa od dogovora u nekim opštinama i regionima, nije još dogodilo, kao predstavnici Ministarstva, a u skladu sa odredbama Zakona o upravljanju otpadom i Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom, mi smo dužni da podsetimo regione i jedinice lokalne samouprave da moraju da potpisuju sporazume o udruživanju u ovoj oblasti, pošto je to precizno određeno", rekla je Radmila Šerović načelnik odeljenja za upravljanje otpadom.

Kako bi se ispoštovali važeći standardi i propisi, lokalne samouprave moraju pronaći modalitete udruživanja u oblasti upravljanja otpadom. Projekat regionalne deponije Kikinda podrazumeva pokrivanje teritorije sa oko 250 hiljada stanovnika. Da bi planirane investicije Kompanije A.S.A. bile isplative, projektu regionalne deponije moraju se pridružiti i okolne opštine.