Потписани споразуми Србије и Шведске о додатном финансирању и наставку пројеката у заштити животне средине

Потписани споразуми Србије и Шведске о додатном финансирању и наставку пројеката у заштити животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван потписао је данас са амбасадором Краљевине Шведске у Републици Србији Јаном Лундином Споразум између две земље којим се продужава реализација пројекта „Развој приоритетне инфраструктуре за животну средину“, и Споразум којим ће се наставити сарадња у управљању ризицима у области хемикалија у Србији.

Потписани споразуми доказују значај сарадње наше земље са Шведском која је једна од водећих земаља у заштити животне средине, рекао је министар Горан Триван. Како је нагласио, позитивна искуства Шведске доказују да се напредак једне земље у заштити животне средине не своди само на питање новца, већ су главно мерило - знање, струка и филозофија живљења која у друштвени фокус ставља стање животне средине. „Сваки споразум са Шведском је за нас екстремно значајан. Шведска је  једна од најважнијих земаља у свету у постављању стандарда животне средине“, рекао је министар и указао, да тим пре је за Србију значајан наставак реализације пројекта у области прераде отпадних вода што је приоритет Министарства, и у управљању хемикалијама као изузетно важном за здравље нације, али и за свеукупно приближавање Србије еколошким стандардима Европске уније. Он је изразио захвалност Краљевини Шведској на подршци и помоћи Србији у изради Преговарачке позиције која је упућена Европској комисији и процесу приступања Европској унији, и нагласио значај недавне посете делегације Министарства заштите животне средине надлежним институцијама у Шведској, која је имала за резултат договоре о наставку и интензивирању сарадње две земље у овој области која ће бити проширена већ у најскоријој будућности.

„ЕУ и Влада Шведске дају висок приоритет заштити и демократији животне средине. ЕУ пакет за заштиту животне средине даје државама и грађанима добар приступ поузданим информацијама, јасне акционе планове који се развијају да достигну еколошке и здравствене стандарде, као и јасне транспарентне подстицаје за инвестиције за заштиту животне средине” рекао је амбасадор Лундин. Он је нагласио да ће Шведска подржати Србију у јачању демократије климатских промена и заштите животне средине и реализацијом још три нова пројекта: Климатски паметан изазов управљања био-отпадом, који ће стимулисати инвестиције и развој пословања у зеленом отпаду и ублажити климатске промене, Климатски пакт за утицај који ће ојачати образовање младих у Србији о климатским променама и Еко систем који ће ојачати цивилно друштво и утицати на реформе и интеграцију са ЕУ на националном и локалном нивоу, као и учешће грађана у одлучивању о заштити животне средине.

Амбасадор Јан Лундин честитао је Влади Србије на усвајању ЕУ Преговарачке позиције за поглавље 27, и нагласио да је то важан корак у смеру дугорочних реформи у сфери заштите животне средине и инвестиција у Србији. Поред техничке и стручне помоћи, Шведска ће као највећи билатерални донатор за област заштите животне средине и климатских промена у Србији, повећати подршку нашој земљи са више од три милиона евра, најавио је амбасадор.

Потписаним Споразумом о наставку пројекта „Управљање ризиком од хемикалија у Србији“ између Шведске агенције за међународну развојну сарадњу (СИДА) и Министарства заштите животне средине Владе Републике Србије биће омогућене додатне активности на развијању инфраструктуре и капацитета Интегралног регистра хемикалија у циљу припреме допунског и помоћног инструмента за спровођење европских правних тековина у овој области, даље усклађивање националног законодавства са законодавством ЕУ, изградња административних капацитета, односно боља припремa надлежног органа за управљање хемикалијама, како у Србији тако и у процесу придруживања Европској унији. Споразумом између Владе Републике Србије и Краљевине Шведске којим се додатно финансира и продужава пројекат „Развој приоритетне инфраструктуре за животну средину (PEID)“, биће продужене активности на успостављању инфраструктуре за третман отпадних вода у Нишу и Чачку, поред већ израђене тендерске документације за изградњу постројења за третман отпадних вода - линије муља у Шапцу и реконструкције главног канализационог колектора у Лесковцу, што је од кључног значаја за стање животне средине у овим локалним заједницама.

Фотографија бр. 2: Амбасада Краљевине Шведске/Д.Митровић