Potpisani sporazumi Srbije i Švedske o dodatnom finansiranju i nastavku projekata u zaštiti životne sredine

Potpisani sporazumi Srbije i Švedske o dodatnom finansiranju i nastavku projekata u zaštiti životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je danas sa ambasadorom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Janom Lundinom Sporazum između dve zemlje kojim se produžava realizacija projekta „Razvoj prioritetne infrastrukture za životnu sredinu“, i Sporazum kojim će se nastaviti saradnja u upravljanju rizicima u oblasti hemikalija u Srbiji.

Potpisani sporazumi dokazuju značaj saradnje naše zemlje sa Švedskom koja je jedna od vodećih zemalja u zaštiti životne sredine, rekao je ministar Goran Trivan. Kako je naglasio, pozitivna iskustva Švedske dokazuju da se napredak jedne zemlje u zaštiti životne sredine ne svodi samo na pitanje novca, već su glavno merilo - znanje, struka i filozofija življenja koja u društveni fokus stavlja stanje životne sredine. „Svaki sporazum sa Švedskom je za nas ekstremno značajan. Švedska je  jedna od najvažnijih zemalja u svetu u postavljanju standarda životne sredine“, rekao je ministar i ukazao, da tim pre je za Srbiju značajan nastavak realizacije projekta u oblasti prerade otpadnih voda što je prioritet Ministarstva, i u upravljanju hemikalijama kao izuzetno važnom za zdravlje nacije, ali i za sveukupno približavanje Srbije ekološkim standardima Evropske unije. On je izrazio zahvalnost Kraljevini Švedskoj na podršci i pomoći Srbiji u izradi Pregovaračke pozicije koja je upućena Evropskoj komisiji i procesu pristupanja Evropskoj uniji, i naglasio značaj nedavne posete delegacije Ministarstva zaštite životne sredine nadležnim institucijama u Švedskoj, koja je imala za rezultat dogovore o nastavku i intenziviranju saradnje dve zemlje u ovoj oblasti koja će biti proširena već u najskorijoj budućnosti.

„EU i Vlada Švedske daju visok prioritet zaštiti i demokratiji životne sredine. EU paket za zaštitu životne sredine daje državama i građanima dobar pristup pouzdanim informacijama, jasne akcione planove koji se razvijaju da dostignu ekološke i zdravstvene standarde, kao i jasne transparentne podsticaje za investicije za zaštitu životne sredine” rekao je ambasador Lundin. On je naglasio da će Švedska podržati Srbiju u jačanju demokratije klimatskih promena i zaštite životne sredine i realizacijom još tri nova projekta: Klimatski pametan izazov upravljanja bio-otpadom, koji će stimulisati investicije i razvoj poslovanja u zelenom otpadu i ublažiti klimatske promene, Klimatski pakt za uticaj koji će ojačati obrazovanje mladih u Srbiji o klimatskim promenama i Eko sistem koji će ojačati civilno društvo i uticati na reforme i integraciju sa EU na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i učešće građana u odlučivanju o zaštiti životne sredine.

Ambasador Jan Lundin čestitao je Vladi Srbije na usvajanju EU Pregovaračke pozicije za poglavlje 27, i naglasio da je to važan korak u smeru dugoročnih reformi u sferi zaštite životne sredine i investicija u Srbiji. Pored tehničke i stručne pomoći, Švedska će kao najveći bilateralni donator za oblast zaštite životne sredine i klimatskih promena u Srbiji, povećati podršku našoj zemlji sa više od tri miliona evra, najavio je ambasador.

Potpisanim Sporazumom o nastavku projekta „Upravljanje rizikom od hemikalija u Srbiji“ između Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA) i Ministarstva zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije biće omogućene dodatne aktivnosti na razvijanju infrastrukture i kapaciteta Integralnog registra hemikalija u cilju pripreme dopunskog i pomoćnog instrumenta za sprovođenje evropskih pravnih tekovina u ovoj oblasti, dalje usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, izgradnja administrativnih kapaciteta, odnosno bolja priprema nadležnog organa za upravljanje hemikalijama, kako u Srbiji tako i u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Sporazumom između Vlade Republike Srbije i Kraljevine Švedske kojim se dodatno finansira i produžava projekat „Razvoj prioritetne infrastrukture za životnu sredinu (PEID)“, biće produžene aktivnosti na uspostavljanju infrastrukture za tretman otpadnih voda u Nišu i Čačku, pored već izrađene tenderske dokumentacije za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda - linije mulja u Šapcu i rekonstrukcije glavnog kanalizacionog kolektora u Leskovcu, što je od ključnog značaja za stanje životne sredine u ovim lokalnim zajednicama.

Fotografija br. 2: Ambasada Kraljevine Švedske/D.Mitrović