Покренута иницијатива за бољу заштиту влажних подручја у Србији

Сара Павков

Покренута иницијатива за бољу заштиту влажних подручја у Србији

Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) представили су данас нову иницијативу за унапређење заштите влажних станишта у Србији и очување разноврсности биљног и животињског света у њима.

Уводном састанку пројекта „Заштита и улагање у биодиверзитет и воде у циљу јачања отпорности на климатске промене“ присуствовала је и државна секретарка Министарства заштите животне средине Сара Павков.

Сара Павков 2„Када говоримо о заштити влажних подручја, Република Србија као земља чланица Рамсарске конвенције прогласила је једанаест влажних подручја од међународног значаја од којих је последње проглашено подручје „Ђердап“ 2020. године. Декада обнове екосистема 2021-2030 прилика је да се ови екосистеми, од виталног значаја за живот људи, а опет изузетно осетљиви на људски утицај, очувају и обнове. За Министарство заштите животне средине један од приоритета је имплементација Декларације из Софије о Зеленој агенди и тренутно се интензивно ради на Националној стратегији заштите животне средине. Такође, Министарство је повећало улагања за заштићена подручја у 2023. години на 355 милиона динара“, истакла је Павков.

Сара Павков најавила је даљи рад на унапређењу еколошке мреже и израду предлога Натура 2000, што је све показатељ да су заштита природе и биодиверзитета приоритетне области за МЗЖС.

сликаНова иницијатива за очување ових драгоцених природних екосистема део је шире подршке за убрзање зелене транзиције привреде и друштва у Србији. Овај догађај је организован под окриљем пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији“, који финансира Европска унија, уз финансијске доприносе влада Шведске, Швајцарске и Србије, а спроводи УНДП у партнерству са Министарством заштите животне средине и у сарадњи са Европском инвестиционом банком (ЕИБ).