Pokrenuta inicijativa za bolju zaštitu vlažnih područja u Srbiji

Сара Павков

Pokrenuta inicijativa za bolju zaštitu vlažnih područja u Srbiji

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstavili su danas novu inicijativu za unapređenje zaštite vlažnih staništa u Srbiji i očuvanje raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta u njima.

Uvodnom sastanku projekta „Zaštita i ulaganje u biodiverzitet i vode u cilju jačanja otpornosti na klimatske promene“ prisustvovala je i državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov.

Sara Pavkov 2„Kada govorimo o zaštiti vlažnih područja, Republika Srbija kao zemlja članica Ramsarske konvencije proglasila je jedanaest vlažnih područja od međunarodnog značaja od kojih je poslednje proglašeno područje „Đerdap“ 2020. godine. Dekada obnove ekosistema 2021-2030 prilika je da se ovi ekosistemi, od vitalnog značaja za život ljudi, a opet izuzetno osetljivi na ljudski uticaj, očuvaju i obnove. Za Ministarstvo zaštite životne sredine jedan od prioriteta je implementacija Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi i trenutno se intenzivno radi na Nacionalnoj strategiji zaštite životne sredine. Takođe, Ministarstvo je povećalo ulaganja za zaštićena područja u 2023. godini na 355 miliona dinara“, istakla je Pavkov.

Sara Pavkov najavila je dalji rad na unapređenju ekološke mreže i izradu predloga Natura 2000, što je sve pokazatelj da su zaštita prirode i biodiverziteta prioritetne oblasti za MZŽS.

slikaNova inicijativa za očuvanje ovih dragocenih prirodnih ekosistema deo je šire podrške za ubrzanje zelene tranzicije privrede i društva u Srbiji. Ovaj događaj je organizovan pod okriljem projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koji finansira Evropska unija, uz finansijske doprinose vlada Švedske, Švajcarske i Srbije, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB).