Почело чишћење дивљих депонија у Смедереву

TanaskovicSmederevo1

Почело чишћење дивљих депонија у Смедереву

Државна секретарка у Министарству заштите животне средине Јелена Танасковић обишла је данас у Смедереву радове на уклањању дивље депоније у насељу Годоминско поље, чиме је почела реализација пројекта превенције нелегалног одлагања отпада и уклањање у 2022. години у том граду.

Танасковић је истакла да се пројекти чишћења дивљих депонија уз подршку министарства реализују у 34 града и општине, а у Смедереву ће бити очишћена сметлишта на три локације.

TanaskovicSmederevo2- Министарство заштите животне средине уложило је значајна средства у Смедереву у претходне две године. Кроз јавни конкурс за чишћење дивљих депонија ове године је Смедереву додељено 3,5 милиона динара, а планирано је да све три локације буду очишћене у првој половини августа. Уклањање дивљих депонија је један од приоритета министарства из којег долазим и на томе интензивно радимо – рекла је Танасковић.

Државна секретарка је истакла да је министарство определило средства и за видео надзор како би се сачувале очишћене локације. Према њеним речима, за мање од годину дана биће очишћено више од 700 дивљих депонија и сметлишта.

TanaskovicSmederevo3- Дивље депоније један од највећих еколошких проблема у Србији и зато су за нас ово пројекти од великог значаја. Испред министарства, желим да захвалим градоначелнику Јовану Бечу и његовом тиму што су кандидовали квалитетне проејкте и активно учествују у различитим конкурсима министарства – рекла је Танасковић.

Према њеним речима, поред чишћења дивљих депонија, у Смедереву се улаже и у пројекте пошумљавања, заштите земљишта, замену котларница и индивидуалних ложишта. Државна секретарка је навела да је један од најначајнијих пројеката који предстоји Смедереву изградња трансфер станице, за коју је у току израда пројектно техничке документације и за коју ће Министарство заштите животне средине издвојити средства.

TanaskovicSmederevo4