Počelo čišćenje divljih deponija u Smederevu

TanaskovicSmederevo1

Počelo čišćenje divljih deponija u Smederevu

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković obišla je danas u Smederevu radove na uklanjanju divlje deponije u naselju Godominsko polje, čime je počela realizacija projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2022. godini u tom gradu.

Tanasković je istakla da se projekti čišćenja divljih deponija uz podršku ministarstva realizuju u 34 grada i opštine, a u Smederevu će biti očišćena smetlišta na tri lokacije.

TanaskovicSmederevo2- Ministarstvo zaštite životne sredine uložilo je značajna sredstva u Smederevu u prethodne dve godine. Kroz javni konkurs za čišćenje divljih deponija ove godine je Smederevu dodeljeno 3,5 miliona dinara, a planirano je da sve tri lokacije budu očišćene u prvoj polovini avgusta. Uklanjanje divljih deponija je jedan od prioriteta ministarstva iz kojeg dolazim i na tome intenzivno radimo – rekla je Tanasković.

Državna sekretarka je istakla da je ministarstvo opredelilo sredstva i za video nadzor kako bi se sačuvale očišćene lokacije. Prema njenim rečima, za manje od godinu dana biće očišćeno više od 700 divljih deponija i smetlišta.

TanaskovicSmederevo3- Divlje deponije jedan od najvećih ekoloških problema u Srbiji i zato su za nas ovo projekti od velikog značaja. Ispred ministarstva, želim da zahvalim gradonačelniku Jovanu Beču i njegovom timu što su kandidovali kvalitetne proejkte i aktivno učestvuju u različitim konkursima ministarstva – rekla je Tanasković.

Prema njenim rečima, pored čišćenja divljih deponija, u Smederevu se ulaže i u projekte pošumljavanja, zaštite zemljišta, zamenu kotlarnica i individualnih ložišta. Državna sekretarka je navela da je jedan od najnačajnijih projekata koji predstoji Smederevu izgradnja transfer stanice, za koju je u toku izrada projektno tehničke dokumentacije i za koju će Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojiti sredstva.

TanaskovicSmederevo4