Побољшан квалитет ваздуха у Републици Србији

Побољшан квалитет ваздуха у Републици Србији

Квалитет ваздуха у Републици Србији је побољшан у односу на претходну седмицу. У току претходног дана, прекорачење граничне вредности емисије PM10 суспендованих честица измерено је у само четири локалне самоуправе: Ужицу, Смедереву, Београду и Панчеву.

Због почетка грејне сезоне и временских прилика које су утицале на задржавање свих емитованих загађујућих материја у најнижим деловима атмосфере, претходне недеље забележено је загађење ваздуха широм земље. Ипак, истичемо да прекорачења граничних вредности концентрација сумпордиоксида, азотдиоксида, угљенмоноксида и циљне вредности приземног озона нису евидентиране ни на једном мерном месту у Републици Србији.

Министарство заштите животне средине наставиће одговорно и транспарентно да обавештава јавност о квалитету ваздуха у Републици Србији, али и са започетим пројектима усмереним на смањене загађења као што су пошумљавње,  субвенционисање куповине еко–возила и замене котлова у топланама, јавним установама или домаћинствима.

За квалитет ваздуха неопходно је да  сви дамо допринос на националном, локалном  и индивидуалном нивоу.  С обзиром да су индивидуална ложишта и топлане топлотне снаге мање од 50 MW међу највећим загађивачима ваздуха, апелујемо још једном на јавне установе, привредне субјекте и грађане да, сходно могућностима, бирају еколошки прихватљивије енергенте доприносећи на тај начин заједничком циљу: смањењу емисија загађујућих материја у ваздуху.