Poboljšan kvalitet vazduha u Republici Srbiji

Poboljšan kvalitet vazduha u Republici Srbiji

Kvalitet vazduha u Republici Srbiji je poboljšan u odnosu na prethodnu sedmicu. U toku prethodnog dana, prekoračenje granične vrednosti emisije PM10 suspendovanih čestica izmereno je u samo četiri lokalne samouprave: Užicu, Smederevu, Beogradu i Pančevu.

Zbog početka grejne sezone i vremenskih prilika koje su uticale na zadržavanje svih emitovanih zagađujućih materija u najnižim delovima atmosfere, prethodne nedelje zabeleženo je zagađenje vazduha širom zemlje. Ipak, ističemo da prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpordioksida, azotdioksida, ugljenmonoksida i ciljne vrednosti prizemnog ozona nisu evidentirane ni na jednom mernom mestu u Republici Srbiji.

Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviće odgovorno i transparentno da obaveštava javnost o kvalitetu vazduha u Republici Srbiji, ali i sa započetim projektima usmerenim na smanjene zagađenja kao što su pošumljavnje,  subvencionisanje kupovine eko–vozila i zamene kotlova u toplanama, javnim ustanovama ili domaćinstvima.

Za kvalitet vazduha neophodno je da  svi damo doprinos na nacionalnom, lokalnom  i individualnom nivou.  S obzirom da su individualna ložišta i toplane toplotne snage manje od 50 MW među najvećim zagađivačima vazduha, apelujemo još jednom na javne ustanove, privredne subjekte i građane da, shodno mogućnostima, biraju ekološki prihvatljivije energente doprinoseći na taj način zajedničkom cilju: smanjenju emisija zagađujućih materija u vazduhu.