Организовани обиласци оператера у оквиру PLAC пројекта

Организовани обиласци оператера у оквиру PLAC пројекта

IMG_20160121_112433Одељење за заштиту природних ресурса, Сектора за заштиту животне средине је аплицирало према пројекту Политичког и правног саветодавног центра (PLAC) за експертску помоћ, која би указала на проблеме оператера у испуњавању њихове обавезе смањења емисија испарљивих органских једињења (VOC), као и припрему инспектора на нивоу републике, аутономне покрајине и локала за вршење инспекцијског надзора. Све активности су усмерене ка што успешнијем спровођењу обавеза које Република Србија има у транспозицији и имплементацији одредби поглавља V Директиве о индустријским емисијама и Директива фаза I и II сакупљања бензинских пара (VOC Петрол директива).

У оквиру PLAC пројекта ангажован je експерт  из Одсека за техничку заштиту животне средине у Влади дистрикта горње Баварске, који ће пружити помоћ у имплементацији свих одредби запосленима у Одсеку за заштиту ваздуха и озонског омотача и спровести обуке инспектора за заштиту животне средине.

FCASСа циљем организовања успешне обуке, припреме материјала и пружања подршке инспекцији за заштиту животне средине до сада су у оквиру мисије експерта организовани обиласци предузећа: ИКАРБУС, FCA Србија и НИС-у којима је присуствовало укупно 16 инспектора.

Следећа активност која ће у оквиру пројекта бити реализована јесте тродневни семинар-обука инспектора, који је планиран за март месец.