Organizovani obilasci operatera u okviru PLAC projekta

Organizovani obilasci operatera u okviru PLAC projekta

IMG_20160121_112433Odeljenje za zaštitu prirodnih resursa, Sektora za zaštitu životne sredine je apliciralo prema projektu Političkog i pravnog savetodavnog centra (PLAC) za ekspertsku pomoć, koja bi ukazala na probleme operatera u ispunjavanju njihove obaveze smanjenja emisija isparljivih organskih jedinjenja (VOC), kao i pripremu inspektora na nivou republike, autonomne pokrajine i lokala za vršenje inspekcijskog nadzora. Sve aktivnosti su usmerene ka što uspešnijem sprovođenju obaveza koje Republika Srbija ima u transpoziciji i implementaciji odredbi poglavlja V Direktive o industrijskim emisijama i Direktiva faza I i II sakupljanja benzinskih para (VOC Petrol direktiva).

U okviru PLAC projekta angažovan je ekspert  iz Odseka za tehničku zaštitu životne sredine u Vladi distrikta gornje Bavarske, koji će pružiti pomoć u implementaciji svih odredbi zaposlenima u Odseku za zaštitu vazduha i ozonskog omotača i sprovesti obuke inspektora za zaštitu životne sredine.

FCASSa ciljem organizovanja uspešne obuke, pripreme materijala i pružanja podrške inspekciji za zaštitu životne sredine do sada su u okviru misije eksperta organizovani obilasci preduzeća: IKARBUS, FCA Srbija i NIS-u kojima je prisustvovalo ukupno 16 inspektora.

Sledeća aktivnost koja će u okviru projekta biti realizovana jeste trodnevni seminar-obuka inspektora, koji je planiran za mart mesec.