Одржан састанак Комитета за имплементацију Карпатске конвенције

Одржан састанак Комитета за имплементацију Карпатске конвенције

У периоду од 14. – 16. јуна 2023. године, у Мсзана Долна, Пољска, одржан је 14. састанак Комитета за имплементацију Карпатске конвенције (CCIC), који делује као надзорно тело, као и тело задужено за припрему политичких одлука Конференције страна.

Једна од кључних тема скупа била је посвећена предстојећем Седмом састанаку Конференције чланица Карпатске конвенције (CC COP7) који ће се одржати од 11. до 13. октобра 2023. године у Београду, када ће Србија преузети трогодишње председавање Карпатском конвенцијом.

Током овог председавања приоритет ће бити јачање сарадње са локалним и регионалним нивоом,  као и са Европском унијом, односно израда Карпатске визије 2050. и Карпатског оквира за биодиверзитет.

Поред тога, на састанку се дискутовало о Извештају о имплементацији Програма рада 2021-2023. и доприносу заинтересованих страна.

Такође, велики део састанка је био посвећен читању и дискусији о Нацрту одлука COP7 и осталих повезаних докумената, који ће се усвајати на предстојећем Седмом састанаку Конференције чланица Карпатске конвенције (CC COP7).

На састанку је и одржана је посебна сесија „Од Карпата до Анда – размена о регионалним приступима одрживом развоју планинаˮ, којој је присуствовала делегација са Андских планина.

Ова сесија је одржана као део ширег програма посвећеног међурегионалној размени управљања планинама, где су Карпати и Карпатска конвенција представљени као један од модела региона.