Održan sastanak Komiteta za implementaciju Karpatske konvencije

Održan sastanak Komiteta za implementaciju Karpatske konvencije

U periodu od 14. – 16. juna 2023. godine, u Mszana Dolna, Poljska, održan je 14. sastanak Komiteta za implementaciju Karpatske konvencije (CCIC), koji deluje kao nadzorno telo, kao i telo zaduženo za pripremu političkih odluka Konferencije strana.

Jedna od ključnih tema skupa bila je posvećena predstojećem Sedmom sastanaku Konferencije članica Karpatske konvencije (CC COP7) koji će se održati od 11. do 13. oktobra 2023. godine u Beogradu, kada će Srbija preuzeti trogodišnje predsedavanje Karpatskom konvencijom.

Tokom ovog predsedavanja prioritet će biti jačanje saradnje sa lokalnim i regionalnim nivoom,  kao i sa Evropskom unijom, odnosno izrada Karpatske vizije 2050. i Karpatskog okvira za biodiverzitet.

Pored toga, na sastanku se diskutovalo o Izveštaju o implementaciji Programa rada 2021-2023. i doprinosu zainteresovanih strana.

Takođe, veliki deo sastanka je bio posvećen čitanju i diskusiji o Nacrtu odluka COP7 i ostalih povezanih dokumenata, koji će se usvajati na predstojećem Sedmom sastanaku Konferencije članica Karpatske konvencije (CC COP7).

Na sastanku je i održana je posebna sesija „Od Karpata do Anda – razmena o regionalnim pristupima održivom razvoju planinaˮ, kojoj je prisustvovala delegacija sa Andskih planina.

Ova sesija je održana kao deo šireg programa posvećenog međuregionalnoj razmeni upravljanja planinama, gde su Karpati i Karpatska konvencija predstavljeni kao jedan od modela regiona.