Обуке за Систем трговине емисионим јединицама гасова са ефектом стаклене баште

Обуке за Систем трговине емисионим јединицама гасова са ефектом стаклене баште

IMG_1286 (2)Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић отворила је данас скуп поводом обука индустрије за Систем трговине емисионим јединицама гасова са ефектом стаклене баште.

„Систем трговине емисионим јединицама гасова са ефектом стаклене баште је у Европској унији један од кључних начина за смањење емисија, али и повећање ефикасности и унапређење индустријске производње. Ваше показано интересовање и број представника индустријских и постројења за производњу топлотне и електричне енергије, добар су основ за даљу сарадњу и успостављање ефикасног Система мониторинга, извештавања и верификације емисија гасова са ефектом стаклене баште у Републици Србији. Ово на начин који ће омогућити Влади да испуни захтеве усклађивања са законодавством ЕУ, али и индустрији да повећа конкурентност и будете равноправна са сличним постројењима у државама чланицама Европске уније“, рекла је државни секретар Стана Божовић.

IMG_1291Државни секретар Божовић је истакла да ће се на овај начин, већ од 2016. године, обезбедити континуиране информације о емисијама гасова са ефектом стаклене баште, што ће значајно олакшати планирање и испуњење националних обавеза према захтевима законодавства ЕУ, али и међународне заједнице. Ове информације ће допринети повећању броја пројеката које ће реализовати привреда и бити финансирани из иностранства, а који све више захтевају као један од параметара које треба приказати баш емисије и смањење емисисија гасова са ефектом стаклене баште. На овај начин ће се трошкови улагања у борбу против климатских промена претворити у добит кроз укључење у еру нових технологија у њеном самом зачетку, што ће нам свима гарантовати опстанак на европском и међународном тржишту.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине, уз подршку ЕУ, организовало је обуке намењене припреми сектора индустрије за обавезе које предстоје по усвајању Закона о смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште. Предвиђено је усвајање Закона до краја 2015. године, као и да се са спровођењем обавеза започне од 01. јануара 2016. године.

Циљ Закона је успостављање основе за будућу имплементацију Система трговине емисионим јединицама, а пре свега успостављање система за мониторинг, извештавање и верификацију емисија гасова са ефектом „стаклене баште“.  Индустријска и енергетска постројења ће бити у обавези да врше мониторинг и извештавају надлежно Министарство о својим годишњим емисијама гасова са ефектом „стаклене баште“.  Ово у складу са мониторинг планом, који ће морати бити верификован од стране независног верификатора.