Obuke za Sistem trgovine emisionim jedinicama gasova sa efektom staklene bašte

Obuke za Sistem trgovine emisionim jedinicama gasova sa efektom staklene bašte

IMG_1286 (2)Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine mr Stana Božović otvorila je danas skup povodom obuka industrije za Sistem trgovine emisionim jedinicama gasova sa efektom staklene bašte.

„Sistem trgovine emisionim jedinicama gasova sa efektom staklene bašte je u Evropskoj uniji jedan od ključnih načina za smanjenje emisija, ali i povećanje efikasnosti i unapređenje industrijske proizvodnje. Vaše pokazano interesovanje i broj predstavnika industrijskih i postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije, dobar su osnov za dalju saradnju i uspostavljanje efikasnog Sistema monitoringa, izveštavanja i verifikacije emisija gasova sa efektom staklene bašte u Republici Srbiji. Ovo na način koji će omogućiti Vladi da ispuni zahteve usklađivanja sa zakonodavstvom EU, ali i industriji da poveća konkurentnost i budete ravnopravna sa sličnim postrojenjima u državama članicama Evropske unije“, rekla je državni sekretar Stana Božović.

IMG_1291Državni sekretar Božović je istakla da će se na ovaj način, već od 2016. godine, obezbediti kontinuirane informacije o emisijama gasova sa efektom staklene bašte, što će značajno olakšati planiranje i ispunjenje nacionalnih obaveza prema zahtevima zakonodavstva EU, ali i međunarodne zajednice. Ove informacije će doprineti povećanju broja projekata koje će realizovati privreda i biti finansirani iz inostranstva, a koji sve više zahtevaju kao jedan od parametara koje treba prikazati baš emisije i smanjenje emisisija gasova sa efektom staklene bašte. Na ovaj način će se troškovi ulaganja u borbu protiv klimatskih promena pretvoriti u dobit kroz uključenje u eru novih tehnologija u njenom samom začetku, što će nam svima garantovati opstanak na evropskom i međunarodnom tržištu.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku EU, organizovalo je obuke namenjene pripremi sektora industrije za obaveze koje predstoje po usvajanju Zakona o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Predviđeno je usvajanje Zakona do kraja 2015. godine, kao i da se sa sprovođenjem obaveza započne od 01. januara 2016. godine.

Cilj Zakona je uspostavljanje osnove za buduću implementaciju Sistema trgovine emisionim jedinicama, a pre svega uspostavljanje sistema za monitoring, izveštavanje i verifikaciju emisija gasova sa efektom „staklene bašte“.  Industrijska i energetska postrojenja će biti u obavezi da vrše monitoring i izveštavaju nadležno Ministarstvo o svojim godišnjim emisijama gasova sa efektom „staklene bašte“.  Ovo u skladu sa monitoring planom, koji će morati biti verifikovan od strane nezavisnog verifikatora.