Министарка Вујовић: За зеленије паркове у Новом Саду 90 милиона динара

Министарка Вујовић: За зеленије паркове у Новом Саду, 90 милиона динара

Министарка Вујовић: За зеленије паркове у Новом Саду 90 милиона динара

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић разговарала је данас у Новом Саду са градоначелником Милошем Вучевићем о динамици три пројекта за увођење модерног заливног система у Футошком и Лиманском парку и на делу Булевара Европе, који ће, по реализацији, Новосађанима побољшати не само изглед града, већ ће допринети и побољшању квалитета ваздуха.

За суфинансирање три пројекта за зеленије паркове и градске зоне, Министарство је определило 90 милиона динара.

Министарка Вујовић: За зеленије паркове у Новом Саду, 90 милиона динара

-  У Новом Саду је у претходних неколико година уочен проблем сушења стабала, и зато смо, у сарадњи са руководством Града, одлучили да реагујемо тако што ћемо суфинансирати пројекте за увођење савремених заливних система. Циљ којем тежимо и којем смо посвећени у министарству које водим, јесте бољи квалитет живота грађана кроз стварање услова за здравију животну средину. Зато ћемо наставити да подржавамо пројекте који нас приближавају европским стандардима – рекла је министарка Вујовић.

Град Нови Сад учествује у финансирању ових пројеката са износом од 31,7 милиона, док ће за те сврхе из буџета ЈКП „Градско зеленило“ Нови Сад бити утрошено 1,4 милиона динара.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић упознао је министарку Вујовић са капиталним пројектима Града, којима је циљ здравија животна средина. Вујовић и Вучевић су, након састанка, обишли нову црпну станицу у Новом Саду.

Министарка Вујовић: За зеленије паркове у Новом Саду, 90 милиона динара

- Ушли смо у међудржавни споразум са ино-финансиерима за изградњу фабрике за прераду отпадних вода, али и 90 километара водоводне и канализационе мреже у Новом Саду. Захваљујући председнику државе и Влади, први пут причамо о реализацији тог великог и важног пројекта, а не само о томе како нам је централни пречистач отпадних вода потребан. У те сврхе планирано је 140 милиона евра – нагласио је градоначелник Вучевић, након обиласка.

Како је рекао, изградњу црпне станице је финансирао Град са готово милијарду динара, као најаву великих комуналних пројеката који се раде са Министарством за заштиту животне средине и Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Министарка Вујовић је истакла да ће по реализацији овог важног пројекта 95 одсто територије Новог Сада бити покривено примарном и секундарном канализационом мрежом, што ће значајно утицати на животну средину.

Министарка Вујовић: За зеленије паркове у Новом Саду, 90 милиона динара

- Још један значајан подухват у Новом Саду, на којем радимо, јесте израда пројектне документације за регионални центар за управљање отпадом, који ће обухватити седам општина – изјавила је ресорна министарка.

Према њеним речима, Град Нови Сад је министарству пријавио и већи број локација на којима је потребно уклањање дивљих депонија. На састанку је договорено да се, по обављеном послу појача контрола, како једном уклоњене депоније не би поново настајале.