Ministarka Vujović: Za zelenije parkove u Novom Sadu 90 miliona dinara

Министарка Вујовић: За зеленије паркове у Новом Саду, 90 милиона динара

Ministarka Vujović: Za zelenije parkove u Novom Sadu 90 miliona dinara

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je danas u Novom Sadu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem o dinamici tri projekta za uvođenje modernog zalivnog sistema u Futoškom i Limanskom parku i na delu Bulevara Evrope, koji će, po realizaciji, Novosađanima poboljšati ne samo izgled grada, već će doprineti i poboljšanju kvaliteta vazduha.

Za sufinansiranje tri projekta za zelenije parkove i gradske zone, Ministarstvo je opredelilo 90 miliona dinara.

Ministarka Vujović: Za zelenije parkove u Novom Sadu, 90 miliona dinara

-  U Novom Sadu je u prethodnih nekoliko godina uočen problem sušenja stabala, i zato smo, u saradnji sa rukovodstvom Grada, odlučili da reagujemo tako što ćemo sufinansirati projekte za uvođenje savremenih zalivnih sistema. Cilj kojem težimo i kojem smo posvećeni u ministarstvu koje vodim, jeste bolji kvalitet života građana kroz stvaranje uslova za zdraviju životnu sredinu. Zato ćemo nastaviti da podržavamo projekte koji nas približavaju evropskim standardima – rekla je ministarka Vujović.

Grad Novi Sad učestvuje u finansiranju ovih projekata sa iznosom od 31,7 miliona, dok će za te svrhe iz budžeta JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad biti utrošeno 1,4 miliona dinara.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević upoznao je ministarku Vujović sa kapitalnim projektima Grada, kojima je cilj zdravija životna sredina. Vujović i Vučević su, nakon sastanka, obišli novu crpnu stanicu u Novom Sadu.

Ministarka Vujović: Za zelenije parkove u Novom Sadu, 90 miliona dinara

- Ušli smo u međudržavni sporazum sa ino-finansierima za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, ali i 90 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže u Novom Sadu. Zahvaljujući predsedniku države i Vladi, prvi put pričamo o realizaciji tog velikog i važnog projekta, a ne samo o tome kako nam je centralni prečistač otpadnih voda potreban. U te svrhe planirano je 140 miliona evra – naglasio je gradonačelnik Vučević, nakon obilaska.

Kako je rekao, izgradnju crpne stanice je finansirao Grad sa gotovo milijardu dinara, kao najavu velikih komunalnih projekata koji se rade sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarka Vujović je istakla da će po realizaciji ovog važnog projekta 95 odsto teritorije Novog Sada biti pokriveno primarnom i sekundarnom kanalizacionom mrežom, što će značajno uticati na životnu sredinu.

Ministarka Vujović: Za zelenije parkove u Novom Sadu, 90 miliona dinara

- Još jedan značajan poduhvat u Novom Sadu, na kojem radimo, jeste izrada projektne dokumentacije za regionalni centar za upravljanje otpadom, koji će obuhvatiti sedam opština – izjavila je resorna ministarka.

Prema njenim rečima, Grad Novi Sad je ministarstvu prijavio i veći broj lokacija na kojima je potrebno uklanjanje divljih deponija. Na sastanku je dogovoreno da se, po obavljenom poslu pojača kontrola, kako jednom uklonjene deponije ne bi ponovo nastajale.