Министарка Вујовић у посети Овчарско – кабларској клисури

Министарка Вујовић у посети Овчарско – кабларској клисури

Министарка Вујовић у посети Овчарско – кабларској клисури

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић посетила је данас са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић и министарком трговине, туризма и телекомуникација Татјаном Матић Овчарско-кабларску клисуру.

mzzsМинистарка заштите животне средине Ирена Вујовић посетила је данас са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић и министарком трговине, туризма и телекомуникација Татјаном Матић Овчарско-кабларску клисуру, поводом реализације Националне иницијативе за уређење и развој овог заштићеног подручја кроз имплементацију пројеката који су заједнички припремљени, а чија ће реализација бити започета већ од следеће годин

Вујовићева је истакла да је Министарство заштите животне средине пoкренуло поступак да се прошири површина заштићеног подручја која ће, како је навела, са садашњих 2.250 хектара бити проширена  на 4.910 хектара.

Посебно ћемо морати да обратимо пажњу на унапређење животне средине јер се овај предео изузетних одлика у претходном периоду суочавао са многобројним проблемима, као што су нагомилавање отпада и нелегални лов и риболов. Важно је поштовање закона како би се заштитило подручје које представља прави бисер Србије – рекла је Вујовић и додала да Министарство сваке године издваја средства за потребе управљања овим заштићеним подручјем, те да су Програмом заштите и развоја ПИО „Овчарско-кабларска клисура“ планирана средства и у 2021. години

mzzsМинистарка је захвалила премијерки Ани Брнабић што је препознала значај иницијативе за унапређење и развој Овчарско – кабларске клисуре и додала да ће у Чачку бити реализовани и други пројекти у сарадњи са ресорним министарством.

Планира се почетак изградње фабрике за пречишћавање отпадних вода кроз ИПА пројекат, а буџетом министарства за следећу годину предвиђена су и средства у износу од 70 милиона динара за трећу фазу санације и рекултивације депоније „Прелићи” – навела је Вујовић.

Обиласку Овчарско-кабларске клисуре присуствовали су директор ЈВП „Србијаводе” Горан Пузовић, градоначелник Чачка Милун Тодоровић и директор Туристичке организације Чачка Војин Јаковљевић.