Ministarka Vujović u poseti Ovčarsko – kablarskoj klisuri

Министарка Вујовић у посети Овчарско – кабларској клисури

Ministarka Vujović u poseti Ovčarsko – kablarskoj klisuri

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je danas sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić i ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić Ovčarsko-kablarsku klisuru.

mzzsMinistarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je danas sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić i ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić Ovčarsko-kablarsku klisuru, povodom realizacije Nacionalne inicijative za uređenje i razvoj ovog zaštićenog područja kroz implementaciju projekata koji su zajednički pripremljeni, a čija će realizacija biti započeta već od sledeće godin

Vujovićeva je istakla da je Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo postupak da se proširi površina zaštićenog područja koja će, kako je navela, sa sadašnjih 2.250 hektara biti proširena  na 4.910 hektara.

Posebno ćemo morati da obratimo pažnju na unapređenje životne sredine jer se ovaj predeo izuzetnih odlika u prethodnom periodu suočavao sa mnogobrojnim problemima, kao što su nagomilavanje otpada i nelegalni lov i ribolov. Važno je poštovanje zakona kako bi se zaštitilo područje koje predstavlja pravi biser Srbije – rekla je Vujović i dodala da Ministarstvo svake godine izdvaja sredstva za potrebe upravljanja ovim zaštićenim područjem, te da su Programom zaštite i razvoja PIO „Ovčarsko-kablarska klisura“ planirana sredstva i u 2021. godini

mzzsMinistarka je zahvalila premijerki Ani Brnabić što je prepoznala značaj inicijative za unapređenje i razvoj Ovčarsko – kablarske klisure i dodala da će u Čačku biti realizovani i drugi projekti u saradnji sa resornim ministarstvom.

Planira se početak izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda kroz IPA projekat, a budžetom ministarstva za sledeću godinu predviđena su i sredstva u iznosu od 70 miliona dinara za treću fazu sanacije i rekultivacije deponije „Prelići” – navela je Vujović.

Obilasku Ovčarsko-kablarske klisure prisustvovali su direktor JVP „Srbijavode” Goran Puzović, gradonačelnik Čačka Milun Todorović i direktor Turističke organizacije Čačka Vojin Jakovljević.