Министарка Вујовић председавала првој седници Националног савета за климатске промене

Министарка Вујовић председавала првој седници Националног савета за климатске промене

Министарка Вујовић председавала првој седници Националног савета за климатске промене

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић председавала је данас првој седници Националног савета за климатске промене, радном телу Владе Србије чији је задатак да се бави смањењем утицаја климатских промена као глобалне претње чије последице осећају и грађани Србије.

Вујовић је навела да су у рад Савета укључени представници министарстава, академска заједница, цивилни сектор и стручњаци, како би се кроз дијалог свих страна долазило до најбољих решења.

Министарка Вујовић председавала првој седници Националног савета за климатске промене- Заштита животне средине и прилагођавање на измењене климатске услове високо је на лествици приоритета Владе Србије. Први значајан корак смо направили у марту, када је усвојен Закон о климатским променама који, између осталог, прописује усвајање Стратегије нискоугљеничног развоја, која ће обезбедити основ за инвестиције, нова радна места и иновације у привреди. Како бисмо са Министарством рударства и енергетике усагласили доношење стратешких докумената у области климатских промена, Министарство које водим подржало је израду Студије о првим корацима праведне транзиције ка нискоугљеничној економији. Очекујем да ћемо, заједничким снагама, убрзати израду и усвајање свих важних докумената, и да ће то бити могуће пре планираног рока – рекла је Вујовић. 

Министарка Вујовић председавала првој седници Националног савета за климатске променеПрема њеним речима, ради се на изради Програма прилагођавања на измењене климатске услове, који ће идентификовати секторе на које климатске промене највише утичу, као и мере за најрањивије секторе. Министарство, у партнерству са Програмом УН за развој, подржава и израду више локалних планова прилагођавања на измењене климатске услове.

- Када је реч о климатским променама, активни смо на више поља. Сутра ће бити одржан Дијалог о климатским променама, а у новембру ће Република Србија ко-председавати на 26. Kонференцији држава чланица Оквирне конвенције УН о промени климе у Глазгову. Наша визија је да Србија буде конкурентна и ресурсно ефикасна економија која грађанима омогућава нова, зелена радна места и квалитетан живот у климатски отпорном друштву. У наредном периоду, бићемо још активнији, како бисмо достигли тај циљ, за чистију будућност – рекла је Вујовић.

Министарка Вујовић председавала првој седници Националног савета за климатске промене