Ministarka Vujović predsedavala prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene

Министарка Вујовић председавала првој седници Националног савета за климатске промене

Ministarka Vujović predsedavala prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović predsedavala je danas prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene, radnom telu Vlade Srbije čiji je zadatak da se bavi smanjenjem uticaja klimatskih promena kao globalne pretnje čije posledice osećaju i građani Srbije.

Vujović je navela da su u rad Saveta uključeni predstavnici ministarstava, akademska zajednica, civilni sektor i stručnjaci, kako bi se kroz dijalog svih strana dolazilo do najboljih rešenja.

Ministarka Vujović predsedavala prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene- Zaštita životne sredine i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove visoko je na lestvici prioriteta Vlade Srbije. Prvi značajan korak smo napravili u martu, kada je usvojen Zakon o klimatskim promenama koji, između ostalog, propisuje usvajanje Strategije niskougljeničnog razvoja, koja će obezbediti osnov za investicije, nova radna mesta i inovacije u privredi. Kako bismo sa Ministarstvom rudarstva i energetike usaglasili donošenje strateških dokumenata u oblasti klimatskih promena, Ministarstvo koje vodim podržalo je izradu Studije o prvim koracima pravedne tranzicije ka niskougljeničnoj ekonomiji. Očekujem da ćemo, zajedničkim snagama, ubrzati izradu i usvajanje svih važnih dokumenata, i da će to biti moguće pre planiranog roka – rekla je Vujović. 

Ministarka Vujović predsedavala prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promenePrema njenim rečima, radi se na izradi Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, koji će identifikovati sektore na koje klimatske promene najviše utiču, kao i mere za najranjivije sektore. Ministarstvo, u partnerstvu sa Programom UN za razvoj, podržava i izradu više lokalnih planova prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove.

- Kada je reč o klimatskim promenama, aktivni smo na više polja. Sutra će biti održan Dijalog o klimatskim promenama, a u novembru će Republika Srbija ko-predsedavati na 26. Konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o promeni klime u Glazgovu. Naša vizija je da Srbija bude konkurentna i resursno efikasna ekonomija koja građanima omogućava nova, zelena radna mesta i kvalitetan život u klimatski otpornom društvu. U narednom periodu, bićemo još aktivniji, kako bismo dostigli taj cilj, za čistiju budućnost – rekla je Vujović.

Ministarka Vujović predsedavala prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene