Министарка Вујовић обишла радове на чишћењу Потпећког језера: Ово је велики посао, захвална сам свима који учествују у реализацији

Irena Vujovic Potpecko jezero

Министарка Вујовић обишла радове на чишћењу Потпећког језера: Ово је велики посао, захвална сам свима који учествују у реализацији

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је, приликом данашњег обиласка радова на уклањању велике количине пливајућег отпада који се накупио код бране Потпећ на Лиму, да очекује у наредном периоду конкретно решење за овај деценијски проблем, како би ружне слике пливајуће депоније у Потпећком језеру постале прошлост.

-За дугорочно решавање проблема пливајућег отпада на Лиму и Дрини потребна је регионална сарадња, поводом чега смо јуче одржали састанак са надлежним министрима из Црне Горе и Босне и Херцеговине. Недопустиво је да нам реке буду затрпане разним отпадом и у том ставу морамо бити јединствени. На јучерашњем састанку сложили смо се да је, поред мапирања и уклањања дивљих депонија са обала река и њиховох притока, потребна и едукација грађана да отпад не одлажу у реке – навела је Вујовић.

Министарка је захвалила ЈВП „Србијаводе“ чије екипе, уз подршку ЕПС-а, вредно раде на чишћењу Потпећког језера.

-Према проценама потребно је уклонити преко седам и по хиљада кубика пливајућег отпада који се транспортује у Регионални центар за управљање отпадом Добоко, код Ужица. Ово је велики посао и захвална сам свима који учествују у његовој реализацији – рекла је Вујовић.

Irena Vujovic - Potpecko jezero

Министарка је нагласила да је потребно максимално ангажовање јединица локалне самоуправе у решавању проблема са дивљим депонијама, које је позвала да појачају инспекцијски надзор над несавесним одлагањем отпада.

Министарство ће помоћи у решавању проблема са депонијама, као и у постављању брана на рекама. Крајем прошле године смо заједничким напорима са локалним самоуправама затворили несанитарну депонију Стањевине, а ове године кренућемо у изградњу трансфер станице у Новој Вароши, што је веома значајно за овај регион. Важно је и да општине имају спремне пројекте, јер се на тај начин скраћује временски период који је потребан за решавање одређеног проблема  – рекла је Вујовић.

Ciscenje Potpeckog jezera

Радове на Потпећком језеру са министарком су обишли државна секретарка Јелена Танасковић и директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић.