Ministarka Vujović obišla radove na čišćenju Potpećkog jezera: Ovo je veliki posao, zahvalna sam svima koji učestvuju u realizaciji

Irena Vujovic Potpecko jezero

Ministarka Vujović obišla radove na čišćenju Potpećkog jezera: Ovo je veliki posao, zahvalna sam svima koji učestvuju u realizaciji

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je, prilikom današnjeg obilaska radova na uklanjanju velike količine plivajućeg otpada koji se nakupio kod brane Potpeć na Limu, da očekuje u narednom periodu konkretno rešenje za ovaj decenijski problem, kako bi ružne slike plivajuće deponije u Potpećkom jezeru postale prošlost.

-Za dugoročno rešavanje problema plivajućeg otpada na Limu i Drini potrebna je regionalna saradnja, povodom čega smo juče održali sastanak sa nadležnim ministrima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Nedopustivo je da nam reke budu zatrpane raznim otpadom i u tom stavu moramo biti jedinstveni. Na jučerašnjem sastanku složili smo se da je, pored mapiranja i uklanjanja divljih deponija sa obala reka i njihovoh pritoka, potrebna i edukacija građana da otpad ne odlažu u reke – navela je Vujović.

Ministarka je zahvalila JVP „Srbijavode“ čije ekipe, uz podršku EPS-a, vredno rade na čišćenju Potpećkog jezera.

-Prema procenama potrebno je ukloniti preko sedam i po hiljada kubika plivajućeg otpada koji se transportuje u Regionalni centar za upravljanje otpadom Doboko, kod Užica. Ovo je veliki posao i zahvalna sam svima koji učestvuju u njegovoj realizaciji – rekla je Vujović.

Irena Vujovic - Potpecko jezero

Ministarka je naglasila da je potrebno maksimalno angažovanje jedinica lokalne samouprave u rešavanju problema sa divljim deponijama, koje je pozvala da pojačaju inspekcijski nadzor nad nesavesnim odlaganjem otpada.

Ministarstvo će pomoći u rešavanju problema sa deponijama, kao i u postavljanju brana na rekama. Krajem prošle godine smo zajedničkim naporima sa lokalnim samoupravama zatvorili nesanitarnu deponiju Stanjevine, a ove godine krenućemo u izgradnju transfer stanice u Novoj Varoši, što je veoma značajno za ovaj region. Važno je i da opštine imaju spremne projekte, jer se na taj način skraćuje vremenski period koji je potreban za rešavanje određenog problema  – rekla je Vujović.

Ciscenje Potpeckog jezera

Radove na Potpećkom jezeru sa ministarkom su obišli državna sekretarka Jelena Tanasković i direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović.