Међународна конференција „Климатске промене и зелена економија“

Међународна конференција „Климатске промене и зелена економија“

9777_932627263415494_3062256182505177613_n

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић учествовала је данас на Међународној конференцији “Климатске промене и зелена економија”. Конференцију је организовала Мрежа Уједињених нација за решења одрживог развоја (СДСН) и Центар за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД). Ова конференција окупила је министре, дипломате, међународне званичнике, као и истакнуте појединце из пословне и академске заједнице југоисточне Европе, али и шире.

Конференција се одржала у светлу актуелних напора међународне заједнице на дефинисању развојне агенде Уједињених нација за период после 2015. године, као и завршних преговора о климатским променама, који ће бити финализирани на самиту шефова држава и влада у Паризу, децембра 2015. године.

„Проблем промена климе један је од највећих проблема савремене цивилизације, а решавање овог проблема постало је неизбежни део међународних, регионалних и националних агенди данашњице. Препознајући величину проблема и значај борбе против климатских промена, Влада Републике Србије и Министарство пољопривреде и заштите животне средине улажу огромне напоре како би, између осталог, кроз промоцију „зелене економије“ бар део овог проблема на националном нивоу био решен. Верујемо да модел „зелене економије”, може да нам осигура привредни раст, креира нова радна места, искорени сиромаштво, обезбеди одрживо коришћење природних ресурса и конкурентност српске привреде“, рекла је министар Богосављевић Бошковић.

Превазилажење ефеката климатских промена кроз транзицију ка зеленој економији захтева успостављање свеобухватног јавно-приватног партнерства, што подразумева заједничко ангажовање свих релевантних актера, попут влада држава региона, пословне, академске и научне заједнице , као и међународних организација.

Министар је такође истакла да изазов борбе против климатских промена и прилагођавање на измењене климатске услове представља и прилику. Прилику за корените друштвено-економске промене и увођење иновативних решења, односно изналажење нових и алтернативних стратегија друштвено-економског развоја. „Зелена економија“ представља својеврсно средство које обједињује такве стратешке могућности, али и практичне начине реализације истих.

„Национално утврђене и прихваћење обавезе повећања коришћења обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, али и унапређење пракси у пољопривреди, управљању отпадом, заштити биодиверзитета, иницирали су „зелени” пут развоја Србије. Све ово препознато је кроз национална стратешка докумнта, као што су Стратегија развоја енергетике до 2025, Стратегија развоја шумарства, Стратегија заштите биодиверзитета, као и Стратегија развоја пољопривреде и руралног развоја до 2024. године“, рекла је министар.

Богосављевић Бошковић је додала да ће Стратегија борбе против климатских промена са акционим планом, на чијој изради Србија ради, имати значајну улогу на идентификацији пута развоја праћеног смањењем емисија гасова са ефектом стаклене баште, и то до 2030. и 2050 године. Промоција и коришћење „зелених” технологија свакако ће бити један од кључних елемената ове стратегије.