Međunarodna konferencija „Klimatske promene i zelena ekonomija“

Međunarodna konferencija „Klimatske promene i zelena ekonomija“

9777_932627263415494_3062256182505177613_n

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković učestvovala je danas na Međunarodnoj konferenciji “Klimatske promene i zelena ekonomija”. Konferenciju je organizovala Mreža Ujedinjenih nacija za rešenja održivog razvoja (SDSN) i Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD). Ova konferencija okupila je ministre, diplomate, međunarodne zvaničnike, kao i istaknute pojedince iz poslovne i akademske zajednice jugoistočne Evrope, ali i šire.

Konferencija se održala u svetlu aktuelnih napora međunarodne zajednice na definisanju razvojne agende Ujedinjenih nacija za period posle 2015. godine, kao i završnih pregovora o klimatskim promenama, koji će biti finalizirani na samitu šefova država i vlada u Parizu, decembra 2015. godine.

„Problem promena klime jedan je od najvećih problema savremene civilizacije, a rešavanje ovog problema postalo je neizbežni deo međunarodnih, regionalnih i nacionalnih agendi današnjice. Prepoznajući veličinu problema i značaj borbe protiv klimatskih promena, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine ulažu ogromne napore kako bi, između ostalog, kroz promociju „zelene ekonomije“ bar deo ovog problema na nacionalnom nivou bio rešen. Verujemo da model „zelene ekonomije”, može da nam osigura privredni rast, kreira nova radna mesta, iskoreni siromaštvo, obezbedi održivo korišćenje prirodnih resursa i konkurentnost srpske privrede“, rekla je ministar Bogosavljević Bošković.

Prevazilaženje efekata klimatskih promena kroz tranziciju ka zelenoj ekonomiji zahteva uspostavljanje sveobuhvatnog javno-privatnog partnerstva, što podrazumeva zajedničko angažovanje svih relevantnih aktera, poput vlada država regiona, poslovne, akademske i naučne zajednice , kao i međunarodnih organizacija.

Ministar je takođe istakla da izazov borbe protiv klimatskih promena i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove predstavlja i priliku. Priliku za korenite društveno-ekonomske promene i uvođenje inovativnih rešenja, odnosno iznalaženje novih i alternativnih strategija društveno-ekonomskog razvoja. „Zelena ekonomija“ predstavlja svojevrsno sredstvo koje objedinjuje takve strateške mogućnosti, ali i praktične načine realizacije istih.

„Nacionalno utvrđene i prihvaćenje obaveze povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, ali i unapređenje praksi u poljoprivredi, upravljanju otpadom, zaštiti biodiverziteta, inicirali su „zeleni” put razvoja Srbije. Sve ovo prepoznato je kroz nacionalna strateška dokumnta, kao što su Strategija razvoja energetike do 2025, Strategija razvoja šumarstva, Strategija zaštite biodiverziteta, kao i Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2024. godine“, rekla je ministar.

Bogosavljević Bošković je dodala da će Strategija borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom, na čijoj izradi Srbija radi, imati značajnu ulogu na identifikaciji puta razvoja praćenog smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte, i to do 2030. i 2050 godine. Promocija i korišćenje „zelenih” tehnologija svakako će biti jedan od ključnih elemenata ove strategije.