Европска конвенција о пределу – изазов, опредељење и могућност за квалитетнији живот свих грађана Србије

Европска конвенција о пределу – изазов, опредељење и могућност за квалитетнији живот свих грађана Србије

Европска конвенција о пределу

Представници Министарства природних ресурса,  рударства и просторног планирања, (тим су сачињавали: др Срђан Белиј, државни секретар, Тања Петровић, Биљана Јовановић Илић и Малиша Младеновић) су према плану реализовали програм презентације значаја Европске конвенције о пределу у Новом Пазару (у просторијама Регионалне Развојне агенције  Санџака – СЕДА, 06.03.2014.године. Програм је био резултат стремљења Министарства да заједно са акредитованим развојним агенцијама,  уважавајући аутентичност локалних амбијената афирмише значај предела, у свој својој свеобухватности, артикиулисући их у одрживе пројектне теме. Циљ нам је такође био да нагласимо значај амбијента у коме смо се налазили,  за грађане  Новог Пазара и региона ( Рашке, Тутина,  Сјенице….) природан, за нас  необично драгоцен и аутентичан, представљајући богатство мултикултуролошке, мултиетничке и природне вредности.  Желимо такође, да Регионална развојна агенција Санџака – СЕДА, буде наш равноправни партнер са осталим Акредитованим регионалним агенцјама у циљу прихватања и унапређења принципа Европске конвенције о пределу, у односу на специфични амбијент и окружење, будући квалитетнији живот свакога грађанина. Недавно потписан Меморандум у Влади Републике Србије између нашег Министарства, Министарства културе и информисања и Акредитованих регионалних развојних агенција Шумадије и Западне Србије, уверава у одрживост става да предели не познају границе, да пројектне активности регионалне, прекограничне и медјународне сарање резултирају увек висим нивоом знања, свести о сопственој вредности градјана, заједницкој одговорности за будуцност свих. Значај Акредитованих Регионалних развојних агенција у овом процесу је глобалан и многоструко значајан.

Програм је следећег дана, 07.03.2014. презентован у Општини Сјеница. Презентацијама су присуствовали и представници “Туристичке организације Сјеница“.

Европска Конвенција о пределу је један од доминантних пројектних изазова и значајан европски документ који је Република Србија ратуфиковала 2011. године. Истакли смо такође, да је  Министарство  и корисник ПРОФИД фондова финасијске помоћи Шведске агенције за развој и међународну сарадњу (СИДА), са којом почиње реализацију пројекта “Израда Акционог плана за имплементацију Европске конвенције о пределу и Правилника о категоризацији предела “, који ће у следећој фази дефинисати улогу локалних власти у спровођењу просторних и урбанистичких планова, као и обавезу да Студија предела постане саставни део просторно планске докумнетације на свим нивоима.

Представљање и мотивациону поруку за пројекетне изазове сви чланови тима су високопорофесионално презентовали у односу на своју експертизу. Изузетно конструктивна дискусија је  већ донела више могућих решења, у смислу  пројекетних апликација.