Evropska konvencija o predelu – izazov, opredeljenje i mogućnost za kvalitetniji život svih građana Srbije

Evropska konvencija o predelu – izazov, opredeljenje i mogućnost za kvalitetniji život svih građana Srbije

Evropska konvencija o predelu

Predstavnici Ministarstva prirodnih resursa,  rudarstva i prostornog planiranja, (tim su sačinjavali: dr Srđan Belij, državni sekretar, Tanja Petrović, Biljana Jovanović Ilić i Mališa Mladenović) su prema planu realizovali program prezentacije značaja Evropske konvencije o predelu u Novom Pazaru (u prostorijama Regionalne Razvojne agencije  Sandžaka – SEDA, 06.03.2014.godine. Program je bio rezultat stremljenja Ministarstva da zajedno sa akreditovanim razvojnim agencijama,  uvažavajući autentičnost lokalnih ambijenata afirmiše značaj predela, u svoj svojoj sveobuhvatnosti, artikiulisući ih u održive projektne teme. Cilj nam je takođe bio da naglasimo značaj ambijenta u kome smo se nalazili,  za građane  Novog Pazara i regiona ( Raške, Tutina,  Sjenice….) prirodan, za nas  neobično dragocen i autentičan, predstavljajući bogatstvo multikulturološke, multietničke i prirodne vrednosti.  Želimo takođe, da Regionalna razvojna agencija Sandžaka – SEDA, bude naš ravnopravni partner sa ostalim Akreditovanim regionalnim agencjama u cilju prihvatanja i unapređenja principa Evropske konvencije o predelu, u odnosu na specifični ambijent i okruženje, budući kvalitetniji život svakoga građanina. Nedavno potpisan Memorandum u Vladi Republike Srbije između našeg Ministarstva, Ministarstva kulture i informisanja i Akreditovanih regionalnih razvojnih agencija Šumadije i Zapadne Srbije, uverava u održivost stava da predeli ne poznaju granice, da projektne aktivnosti regionalne, prekogranične i medjunarodne saranje rezultiraju uvek visim nivoom znanja, svesti o sopstvenoj vrednosti gradjana, zajednickoj odgovornosti za buducnost svih. Značaj Akreditovanih Regionalnih razvojnih agencija u ovom procesu je globalan i mnogostruko značajan.

Program je sledećeg dana, 07.03.2014. prezentovan u Opštini Sjenica. Prezentacijama su prisustvovali i predstavnici “Turističke organizacije Sjenica“.

Evropska Konvencija o predelu je jedan od dominantnih projektnih izazova i značajan evropski dokument koji je Republika Srbija ratufikovala 2011. godine. Istakli smo takođe, da je  Ministarstvo  i korisnik PROFID fondova finasijske pomoći Švedske agencije za razvoj i međunarodnu saradnju (SIDA), sa kojom počinje realizaciju projekta “Izrada Akcionog plana za implementaciju Evropske konvencije o predelu i Pravilnika o kategorizaciji predela “, koji će u sledećoj fazi definisati ulogu lokalnih vlasti u sprovođenju prostornih i urbanističkih planova, kao i obavezu da Studija predela postane sastavni deo prostorno planske dokumnetacije na svim nivoima.

Predstavljanje i motivacionu poruku za projeketne izazove svi članovi tima su visokoporofesionalno prezentovali u odnosu na svoju ekspertizu. Izuzetno konstruktivna diskusija je  već donela više mogućih rešenja, u smislu  projeketnih aplikacija.